Politiek overweegt intrekken vergunning Dolfinarium

De tijd lijkt te dringen voor het Dolfinarium. Meerdere landelijke politieke partijen zijn van mening dat er verandering nodig is in het Harderwijkse dierenpark. Bij geen verandering is sluiting een optie, melden deze partijen aan de Stentor. 

Uit een rondgang langs VVD, CDA, GroenLinks, D66, PvdD en 50Plus blijkt dat zij vinden dat het park aanpassingen moet doorvoeren op het gebied van dierenwelzijn. In een recent rapport van de commissie Dierentuinen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg het park flinke kritiek te voorduren. Daar waar eerst enkel de PvdD het park wilde sluiten, zijn er nu meer partijen die dat niet uitsluiten. Onder andere D66 noemt het intrekken van de vergunning een mogelijke vervolgstap als het Dolfinarium geen maatregelen treft.

Partijen als de VVD en CDA vinden sluiting nog niet aan de orde. Zij willen het Dolfinarium eerst de kans geven om veranderingen door te voeren.

In het rapport dat de RVO vorig jaar uitbracht staat dat het verblijf voor Californische zeeleeuwen in het showtheater en dolfijnen in de koepel onvoldoende uitdaging en natuurlijk daglicht biedt. Ook het verblijf voor de Stellerzeeleeuwen zou te klein zijn.

Naast het dringende advies om verblijven te vergroten was er kritiek op fotomomenten met dolfijnen en zeeleeuwen. De programma’s zouden risico’s met zich meebrengen en de comissie oordeelde dat de fotomomenten ver weg staan van het educatieve doel van een dierentuin.

Op dit moment verblijven de Californische zeeleeuwen in een buitenverblijf en vinden er geen fotomomenten plaats, beide als gevolg van de coronamaatregelen. Recent kwam het bericht naar buiten dat het park mogelijk van plan is om haar walrussen te verhuizen naar dierenparken in België en China. Een reden voor de verplaatsing zouden de hoge kosten voor de verzorging van de diersoort zijn. Na de verplaatsing zouden de Stellerzeeleeuwen naar het oude walrussenverblijf kunnen verhuizen.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>