Blijdorp: uitbreiding Oceanium in de ijskast

Het plan om het Oceanium verder uit te breiden staat in de ijskast, dat vertelt de directeur van de Diergaarde, Erik Zevenbergen, in dierentuinpodcast Zoo Inside

Diergaarde Blijdorp kondigde in 2017 grote plannen aan om het Rotterdamse aquariumcomplex uit te breiden. Naast groot onderhoud zou het complex uitgebreid worden met een tropische kas met onder andere Komodovaranen en Galapagosschildpadden. Een deel van de geplande uitbreiding is al uitgevoerd, zo  werd een doorloopverblijf met halfapen en een gebied over natuurbehoud geopend.

Directeur Van Zevenbergen was kritisch over het plan toen hij in 2017 aantrad. Het plan zou gemaakt zijn onder druk van beperkte financiële middelen en daardoor onvoldoende duurzaam zijn, waardoor het aquarium niet lang genoeg toekomstbestendig zou zijn.

Volgens hem ligt de grootste nood achter de schermen. Filterinstallaties die twintig jaar geleden werden geplaatst zijn hard aan vervanging toe, daar zou nooit geld voor opzij gezet zijn. Hij wil dat er een goed vernieuwend plan op tafel komt met het oog op onderhoud en wil niet enkel een nieuw sausje over het bestaande complex gieten.

Door de coronacrisis geeft Van Zevenbergen meer prioriteit aan andere projecten binnen de dierentuin. Daarnaast noemt hij dat het park flexibeler moet worden en de vaste kosten omlaag moeten, zodat er meer financiële ruimte is voor onderhoud en investeringen. Er wordt op dit moment jaarlijks drie miljoen euro aan onderhoud uitgegeven. Volgens hem is dat veel te weinig om het goed te doen, dat zou minimaal het dubbele moeten zijn.

Op dit moment is Diergaarde Blijdorp gesloten voor  publiek en is nog onduidelijk wanneer het park haar deuren weer kan openen.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>