Spaanse orka-eigenaar ontving 20 miljoen euro subsidie

Het Spaanse Loro Parque op Tenerife sleepte sinds 2004 ruim 20 miljoen euro aan subsidies binnen. Dat geld werd gebruikt voor diverse uitbreidingen en de bouw van nieuwe parken op de Canarische eilanden. 

Dat het de eigenaar van het Spaanse Loro Parque voor de wind gaat zal niemand verbazen. Dat bleek wel toen het park in 2017 vier orka’s vanuit een leasecontract kocht van het Amerikaanse SeaWorld. Die rijkdom vergaarde het park niet alleen door goede zaken te doen, maar ook door diverse subsidies die het bedrijf kreeg toegekend. In een onthutsend Spaans artikel worden onthullingen gedaan over de hoge subsidies die het park ontving.

De eigenaar van Loro Parque bezit naast de dierentuin ook het waterpark Siam Park op Tenerife. Voor een uitbreiding van dat waterpark werd in 2011 een subsidie van 8 miljoen euro toegekend. Voor de bouw van een nieuw aquarium op Gran Canaria deed de overheid nog eens een duit van meer dan 4 miljoen euro in het zakje. Meest recent was de toekenning van een subsidie van 6,8 miljoen euro voor de bouw van een nieuw waterpark op Gran Canaria.

Naast de vele subsidies die werden toegekend blijkt ook dat de Spaanse ondernemer slechts 6,7 % vennootschapsbelasting betaalde tussen 2008 en 2018. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt dit 25 % voor bedrijven met een winst boven de 200.000 euro.

De eigenaar van Loro Parque, Siam Park en Poema de la Mar is de familie Kiessling. De van origine Duitse eigenaar wist de winst van zijn bedrijven van 9 miljoen euro in 2008 op te drijven naar 29 miljoen euro in 2018. Dit tegenover een omzet van meer dan 75 miljoen euro.

Reacties zijn gesloten.