Partij voor de Dieren prominent liegt over dierentuinen

Karen Soeters, dierenactivist en blogger, stelt in een blog dat dierentuinen nog nooit dieren hebben teruggebracht naar de natuur. Dat blijkt feitelijk onjuist, diverse dierentuinen in Nederland brachten eerder dieren terug naar de natuur.

Soeters, ook directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, geeft in een blog kritiek op het Dolfinarium dat een ontheffing aan vroeg om meer bruinvissen te gaan houden. Volgens Soeters is het onnodig om met bruinvissen te gaan fokken. Volgens haar zijn nakomelingen er alleen maar om bezoekers te trekken. Daarnaast schrijf ze dat dierentuinen ‘nog nooit’ een dier hebben teruggebracht naar de natuur. Een paar simpele zoekopdrachten op internet bewijzen echter anders.

Dierenrijk, Artis en Burgers’ Zoo doneerden meerdere malen vale gieren aan een natuurbeschermingsproject in Bulgarije waar de dieren werden uitgezet. Sinds 2006 zetten Diergaarde Blijdorp en GaiaZOO korenwolven uit in Limburg. Verder stuurde Diergaarde Blijdorp in 2013 een groep zeldzame waterschildpadden naar Vietnam. Het Dolfinarium in Harderwijk zette in de jaren ’90 in het park geboren zeehonden uit in de Waddenzee. Daarnaast schenkt het park sinds 2016 roggen- en haaieneieren aan een natuurbeschermingsproject van het Wereld Natuur Fonds die worden uitgezet in de Noordzee.

Recent nog werden Javaanse langoeren uit een Franse dierentuin uitgezet in de natuur en schonken diverse dierentuinen Prezwalskipaarden aan een natuurbeschermingsproject. Dit is slechts een greep uit de verschillende diersoorten die in dierentuinen worden geboren om uitgezet te worden in de natuur.

Op de website van Soeters werd zelfs eerder een bericht geplaatst waarin te lezen was dat vier witte neushoorns uit een Tsjechische dierentuin werden overgevlogen naar een wildreservaat in Kenia.

Soeters heeft duidelijk geen gedegen onderzoek gedaan voor publicatie van haar bericht, iets wat belangrijk is om naar haar eigen zeggen een ‘zuivere discussie te voeren’.

Reacties zijn gesloten.