Loro Parque wordt eigenaar orka’s

De zes orka’s van SeaWorld die op het Spaanse eiland Tenerife verblijven worden eigendom van Loro Parque. Dat maakte SeaWorld gisteren bekend.

Sinds 2004 leaset Loro Parque orka’s van SeaWorld. Het leasecontract liep nog tot in 2031, maar werd afgelopen kwartaal beëindigd na een geschil. SeaWorld doneert alle inkomsten van de verkoop van de orka’s aan natuurbehouds- en onderzoeksprojecten. SeaWorld is sinds maart 2016 gestopt met het fokken van orka’s. Daarmee slaat het bedrijf een nieuwe koers in.

Loro Parque gaf al eerder aan het niet eens te zijn met deze koers. Javier Almunia, adjunct-directeur van de Loro Parque Foundation, is van mening dat het voortplanten van orka’s in gevangenschap bijdraagt aan de natuurlijke behoeften van de dieren. Verder vindt Almunia dat parken die stoppen met shows dit enkel doen uit financieel belang en niet vanwege hun eerdere overtuiging. Het houden van orka’s in gevangenschap ligt sterk onder vuur sinds de documentaire Blackfish in 2013.

In Loro Parque leven momenteel zes orka’s, drie vrouwelijke en drie mannelijke dieren. Eén van deze orka’s is Morgan, deze opgevangen orka verhuisde in 2011 van Dolfinarium Harderwijk naar Loro Parque. Javier Almunia zei afgelopen zomer al dat Morgan in de toekomst een keer moeder zou kunnen worden.

Reacties zijn gesloten.