Ontsnapte pelikaan al maanden vrij

Al maanden vliegt er een kroeskoppelikaan vrij rond in de provincie Overijssel. De vogel is geringd en eind juli ontsnapt uit AquaZoo Friesland in Leeuwarden.

De pelikaan wordt regelmatig gespot in de uiterwaarden van de IJssel. Uit verschillende waarnemingen op de website Waarneming.nl blijkt dat de vogel via Friesland, Texel en Drenthe uiteindelijk in Overijssel terecht is gekomen. Een prima plek voor een pelikaan blijkt, want het is al sinds oktober zijn verblijfsplaats. De pelikaan nu vangen is heel lastig, als je dichtbij komt vliegt hij weg. Kroeskoppelikanen komen normaal enkel voor in Azië Zuidoost Europa.

De pelikaan is een jong dier die eerder gekortwiekt hadden moeten worden. Dierentuinen kortwieken sommige watervogels om te voorkomen dat ze weg vliegen. Bij kortwieken worden de veren, aan het uiteinde van de vleugels, kortgeknipt. Na de rui groeien deze weer volledig aan, het kortwieken moet dus steeds herhaald worden.

Reacties zijn gesloten.