Verkiezingen: PvdD tegen dierentuinen

Morgen stemt Nederland voor de Tweede Kamer verkiezingen. De Partij voor de Dieren (PvdD) is de enige partij in Nederland die dierentuinen wil sluiten.

De PvdD wil dat dierentuinen worden omgevormd tot een tijdelijke opvang voor dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden. De partij ziet het liefst dat er per direct wordt gestopt met het fokken van dieren in dierentuinen. Volgens de PvdD vertonen de dieren stereotiep gedrag en wordt er alleen gefokt met dieren met als doel meer bezoekers te trekken.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen vindt die argumenten onzinnig. Volgens hen gaan dierentuinen met de tijd mee, zijn zij belangrijk voor educatie en natuurbehoud en stellen zij zich ten doel dat dieren in natuurlijk ingerichte verblijven te zien zijn. ‘Op internet kun je geen olifantendrol ruiken.’ aldus voorzitter Marc Damen, hij reageert daarmee op een uitspraak van de PvdD die stelt dat educatie ook via internet geboden kan worden.

Andere politieke partijen in Nederland zijn niet van plan om dierentuinen te sluiten. Wel hebben de SP en PVV aangegeven dat het houden van zeezoogdieren in bassins met chloor moet stoppen en wil GroenLinks de dierenwelzijnseisen voor dolfijnen aanscherpen.

Reacties zijn gesloten.