Twee bruinvissen gestrand langs Noordzeekust

Vandaag strandden er twee bruinvissen aan de Nederlandse en Belgische kust. Eén in Rockanje (NL) en één in Bredene (BE). De Nederlandse bruinvis werd helaas ingeslapen, terwijl de Belgische bruinvis opgevangen werd door Boudewijn Seapark in Brugge.

Bruinvis Rockanje
Stichting SOS Dolfijn is de enige opvangorganisatie in Nederland die beschikt over een ontheffing van de Flora- en faunawet voor het opvangen van tandwalvissen. Omdat SOS Dolfijn momenteel niet beschikt over de faciliteiten om gestrande bruinvissen en dolfijnen opvang te bieden moest de gestrande bruinvis in Rockanje geëuthanaseerd worden. Dit werd besloten na beoordeling door een dierenarts omdat het jonge dier niet direct weer terug in zee kon. SOS Dolfijn betreurt het dat gestrande bruinvissen in Nederland momenteel geen opvang kan worden geboden. De stichting onderzoekt de mogelijkheden om een nieuw opvangcentrum voor bruinvissen te ontwikkelen in Zeehondencentrum Pieterburen. Dat kost enkele tonnen per jaar, daarom roept de stichting op, om geld te doneren.

Bruinvis Bredene
Op verzoek van de Belgische federale Staat ving Boudewijn Seapark vandaag een mannelijke bruinvis op die gestrand was in Bredene. Het dier is niet meer in staat om zelfstandig te zwemmen, zwaar gehavend en behoorlijk mager. Indien de bruinvis de nacht overleeft, gaat het over naar onderzoeksinstituut Seamarco in Nederland. Seamarco verzorgt al jaren bruinvissen voor wetenschappelijk onderzoek. Na volledige revalidatie daar, wordt het terug uitgezet in de Noordzee. Het is voor het eerst dat Boudewijn Seapark een bruinvis opvangt. Het park biedt voortaan eerste hulp aan alle levende bruinvissen die stranden aan de Belgische kust, ze verblijven maximaal 1 à 3 dagen in een noodopvang op het park.

Opgevangen bruinvis in Boudewijn Seapark Brugge

 

Reacties zijn gesloten.