Categorie: 2013

Russische orka verhuisd naar Moskou

De orka die vorig jaar werd gevangen voor de kust van Rusland verblijft al sinds haar vangst in een nettenpen nabij de Russische stad Vladivostok. Een Russische krant meldt nu dat er twee orka´s zullen verhuizen naar een nieuw te bouwen aquarium in Moskou.  Volgens de krant is één van die orka’s Narnia, een tweede orka zal nog gevangen worden. Het aquarium dat begin volgend jaar zal openen plant ook beluga’s, tuimelaardolfijnen en diverse soorten vinpotigen te gaan huisvesten. Waarschijnlijk zal een groot deel van deze dieren ook uit het wild komen.
In augustus 2012 werden twee orka’s gevangen. Eén dier zou ontsnapt of overleden zijn,  het vrouwelijke dier dat overbleef werd Narnia genoemd. In Rusland mogen jaarlijks tien orka’s gevangen worden. Wildvang van zeezoogdieren komt vaak voor in Rusland en de meeste dieren in Russische dolfinaria zijn dan ook gevangen in het wild.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Russische orka verhuisd naar Moskou Categorie: 2013

Parlevliet en Van der Plas zo duurzaam nog niet

Menig dierentuin en dolfinaria neemt haar haringen en makrelen af bij visleverancier Parlevliet en Van der Plas. En dat ook in de veronderstelling dat die vis duurzaam gevangen is, het bedrijf draagt het MSC keurmerk namelijk. Uit de uitzending van Zembla op 16 mei komen echter getuigen aan het woord met beschuldigingen waardoor het er op lijkt dat P&P alles behalve duurzaam vist. Goede, inmiddels al dode, vis die niet de juiste maat heeft zou overboord gegooid worden en door dubbele logboeken konden quota overschreden worden. MSC reageert op de aflevering en vind eigenlijk dat hen niets te verwijten valt, want zij laten de controles uitvoeren door onafhankelijke certificeerders. Daarnaast zou het allemaal nog maar bewezen moeten worden. Máár als zou blijken dat het allemaal niet in de haak is bij P&P dan kán het MSC certificaat ingetrokken worden. Wij zijn benieuwd, vrienden van MSC…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Parlevliet en Van der Plas zo duurzaam nog niet Categorie: 2013

Ecomare en PR

Menig geïnteresseerde heeft het vast wel eens gelezen: de berichten op de website van Ecomare. Terwijl menig zeezoogdierenpark onder druk ligt bonjourt Ecomare alles op haar site, lijkend niet na te denken over de gevolgen. In juni vorig jaar plaatste Ecomare nog een bericht over de liefdesperikelen bij de bruinvissen en de mogelijke kans op jonge bruinvissen. Echter nadat het vrouwelijke dier vorig week verhuisde schrijft het park opeens dat “Ecomare niet wil dat de bruinvissen zich gaan voortplanten”. Ook heeft het park een officiële waarneming van een walrus in 2012 in Camperduin op haar website staan. Deze waarneming is echter nooit bewezen of vastgelegd, het bleek zelfs meerdere keren om een grote grijze zeehond te gaan. Dan hebben we nog het stuk waarin Ecomare medewerkers stonden te janken naast bultrug Johanna, geen getuigenis van professionaliteit.  De vrijgevigheid van informatie en aandacht voor educatie siert Ecomare wellicht, of het altijd goed uitpakt is de vraag.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Ecomare en PR Categorie: 2013

Wetsvoorstel vrijlating orka Kshamenk

Na Lolita, Corky, Morgan en welke orka eigenlijk niet komt nu het voorstel om de Argentijnse Kshamenk uit te zetten in het wild. Initiatiefnemer is orkafluisteraar Roberto Bubas, hij diende een voorstel in bij de Argentijnse regering om Kshamenk te rehabiliteren en uiteindelijk vrij te laten. Daarbij vraagt hij de regering om financiering. Het lijkt vanzelfsprekend dat een rehabilitatieplan voor de kust van Argentinië uitgevoerd zal worden.
Kshamenk leeft al sinds 1992 in het magare bassin van het Argentijnse Mundo Marino. Tot 2000 leefde hij samen met een vrouwelijke orka. Kshamenk is overigens eigendom van de Argentijnse staat, aangezien het dier afkomstig is uit Argentijnse wateren. Deze eigendomsrechten zijn nooit overgedragen aan Mundo Marino. Recent werd er in Seaworld nog een jong verwekt met het sperma van Kshamenk.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Wetsvoorstel vrijlating orka Kshamenk Categorie: 2013

Rapport Seaworld belandt bij PETA


Als activisten ergens bovenop zitten, dan is het Seaworld wel. In december deed het Amerikaanse ministerie van Landbouw een inspectie in Seaworld en maakte daar een rapportage van. Peta kreeg het in handen, waarna het vorige week op internet belandde. In het rapport wordt vermeld dat in de bassins van de orka’s beton afbrokkelt. Bij de dolfijnen werd ook een bassin aangetroffen waarin beton afbrokkelt en roestplekken te zien waren. Dit zou tot infecties kunnen leiden, aldus het ministerie van Landbouw. Meest opvallend is nog wel dat de inspectie medicijnen ontdekte waarvan de houdbaarheidsdatum terug dateerde tot 2003.
Echter kan de vraag gesteld worden: waarom meldt Peta dit? Peta staat er om bekend dat zij dolfinaria liever vandaag dan morgen gesloten zien worden. Helpt dit daarbij? Nee, vrijwel zeker van niet. Seaworld zal de vastgestelde problemen oplossen en daarmee is de kous afgedaan bij het ministerie van Landbouw.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Rapport Seaworld belandt bij PETA Categorie: 2013

Oceanografic ontkent

In januari meldden twee ex-werknemers van het Spaanse Oceanografic dat een aantal dingen niet in de haak zouden zijn. Oceanografic spreekt dat nu tegen en ontkent alle beschuldigingen. Volgens hen voldoen alle verblijven en zorg aan de eisen en geeft aan dat ze zich niet zullen mengen in dit soort “controversiële” berichten.
Volgens twee ex-werknemers zouden er te veel dieren in het park aanwezig zijn waardoor de zorg voor de dieren achteruit zou gaan. Eerder dit jaar meldde Spaanse pers nog dat er wellicht orka’s zouden verhuizen naar het park vanuit het Franse Marineland.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Oceanografic ontkent Categorie: 2013

Kent Sea Shepherd eigen cijfers?

Gisteravond deed Sea Shepherd activist Erwin Vermeulen zijn verhaal in KRO De Wandeling. Hij deed daar een frappante uitspraak over de slachtingen in Taiji. Volgens hem zouden “het er heel veel minder zijn”, refererend naar het aantal gevangen dolfijnen in Taiji. Dit blijkt niet te kloppen. Sea Shepherd houdt sinds 2010 de slachtingen in Taiji in de gaten en hieruit blijkt dat tijdens hun aanwezigheid alleen in het seizoen 2011-2012 een daling te zien was. In het seizoen 2012-2013 werd weer een stijging zichtbaar. Er zou zelfs een recordaantal dieren gevangen zijn voor dolfinaria in Azië en het Midden-Oosten.
Verder meldde Vermeulen dat dolfinaria in Europa en Amerika geen dieren uit de slachtingen in Taiji mogen importeren.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Kent Sea Shepherd eigen cijfers? Categorie: 2013

Orkacoalitie gooit strijdbijl neer

Na 2,5 jaar stopt activistengroepering de Orka Coalitie met de rechtsgang om orka Morgan. De groepering gooit de strijdbijl erbij neer omdat men de kans dat Morgan nog uitgezet zou worden blijkbaar te klein acht. De groepering betreurt het dat Morgan terecht is gekomen in een pretpark. Iets wat overigens niet klopt, Loro Parque is een dierentuin en staat ook als dierentuin geregistreerd. Daarnaast is het park lid van EAZA en WAZA, twee overkoepelende organisaties voor dierentuinen en aquaria. De Free Morgan Group heeft aangegeven wel in hoger beroep te gaan.  Wanneer deze zaak voor zal komen is nog niet bekend.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Orkacoalitie gooit strijdbijl neer Categorie: 2013

Zoo Kolmarden reageert op activisten

Op menig Facebookpagina van dolfinaria wil een activist nog wel eens eindeloos negativiteit spreiden. Zoo Kolmarden haakt daar vrijwel direct op in, wat voor rust zorgt.
Het Deense park geeft in tegenstelling tot vele andere dolfinaria reactie op berichten van activisten en lijkt daarmee rust te bewerkstelligen. Sommige dolfinaria verwijderen zelfs als katten in het nauw reacties van activisten en blokkeren deze.
Het Deense park gaat vrijwel in op alle negatieve reacties van activisten en lijkt hen daarmee soms een hak te zetten of in ieder geval een genuanceerder beeld te geven. Onder andere over de nieuwe show die het park vanaf april opvoert was onduidelijkheid. De show die de naam “Las Vegas-show” draagt zou volgens activisten niet educatief zijn. Het park gaf aan dat het juist een show zou worden over de slechte toestand van de aarde en daarmee wel educatief zou zijn. Ook na een reactie over het aantal overleden dolfijnen in Kolmarden reageerde het park en nuanceerde dit direct.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Zoo Kolmarden reageert op activisten Categorie: 2013

Balidolfijnen ontvoerd?


Twee dolfijnen welke gehouden werden in een restaurant in Bali zouden ontvoerd zijn nadat een minister besloot dat de faciliteit gesloten moest worden. Nadat minister van Bosbouw, Zulkifli Hasan, de dieren eerder deze maand bezocht besloot hij door toenemende druk dat de show gestopt moest worden. Er zou sprake van zijn dat de dieren na een rehabilitatieprogramma van vijf jaar in het opvangcentrum van Rick O’Barry’s Dolphin Project uitgezet zouden worden in het wild.
Ondanks dat minister Zulkifli Hasan verbood nog langer shows te geven met de dolfijnen, bleef het restaurant dit doen. Dit leidde tot een protest op 22 februari, waarna de dieren op 23 februari verdwenen zouden zijn. Volgens een trainer van het restaurant zouden de dieren nog in het restaurant verblijven. Ze zouden later verhuisd worden naar Weleri, het thuiscentrum voor circusshows met dolfijnen in Indonesië. Volgens hem zou het ministerie het opvangcentrum van O’Barry ongeschikt vinden.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Balidolfijnen ontvoerd? Categorie: 2013