Categorie: 2021

Orka overleden in Spaanse Loro Parque

In het Spaanse dierenpark Loro Parque is vandaag een orka overleden. Het vrouwelijke dier vertoonde sinds gisteren abnormaal gedrag. 

Het gaat om de zestienjarige orka Skyla, een vrouwelijk dier dat sinds 2006 in het Spaanse Loro Parque verbleef. Het park meldt dat Skyla gisteren plotseling tekenen van ongemak vertoonde. Ondanks de inspanningen van experts waaronder dierenartsen overleed het dier vandaag. Er zal autopsie verricht worden op het dier, waarna het park hoopt de doodsoorzaak te achterhalen.

Skyla kwam in 2006 samen met drie andere orka’s vanuit verschillende SeaWorld parken naar Loro Parque op Tenerife. Op dit moment leven er nog zes orka’s op Tenerife, waaronder de in Nederland opgevangen orka Morgan.

Politiek overweegt intrekken vergunning Dolfinarium

De tijd lijkt te dringen voor het Dolfinarium. Meerdere landelijke politieke partijen zijn van mening dat er verandering nodig is in het Harderwijkse dierenpark. Bij geen verandering is sluiting een optie, melden deze partijen aan de Stentor. 

Uit een rondgang langs VVD, CDA, GroenLinks, D66, PvdD en 50Plus blijkt dat zij vinden dat het park aanpassingen moet doorvoeren op het gebied van dierenwelzijn. In een recent rapport van de commissie Dierentuinen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg het park flinke kritiek te voorduren. Daar waar eerst enkel de PvdD het park wilde sluiten, zijn er nu meer partijen die dat niet uitsluiten. Onder andere D66 noemt het intrekken van de vergunning een mogelijke vervolgstap als het Dolfinarium geen maatregelen treft.

Partijen als de VVD en CDA vinden sluiting nog niet aan de orde. Zij willen het Dolfinarium eerst de kans geven om veranderingen door te voeren.

In het rapport dat de RVO vorig jaar uitbracht staat dat het verblijf voor Californische zeeleeuwen in het showtheater en dolfijnen in de koepel onvoldoende uitdaging en natuurlijk daglicht biedt. Ook het verblijf voor de Stellerzeeleeuwen zou te klein zijn.

Naast het dringende advies om verblijven te vergroten was er kritiek op fotomomenten met dolfijnen en zeeleeuwen. De programma’s zouden risico’s met zich meebrengen en de comissie oordeelde dat de fotomomenten ver weg staan van het educatieve doel van een dierentuin.

Op dit moment verblijven de Californische zeeleeuwen in een buitenverblijf en vinden er geen fotomomenten plaats, beide als gevolg van de coronamaatregelen. Recent kwam het bericht naar buiten dat het park mogelijk van plan is om haar walrussen te verhuizen naar dierenparken in België en China. Een reden voor de verplaatsing zouden de hoge kosten voor de verzorging van de diersoort zijn. Na de verplaatsing zouden de Stellerzeeleeuwen naar het oude walrussenverblijf kunnen verhuizen.

SeaWorld ziet aantal bezoekers met 72% krimpen

SeaWorld ontving in 2020 flink minder bezoekers dan in 2019. De oorzaak ligt bij de sluiting van een aantal parken en capaciteitsbeperkingen als gevolg van de coronacrisis. 

In totaal ontvingen de twaalf parken van het concern 6,4 miljoen gasten in 2020. In 2019 waren dat er nog 22,7 miljoen. Een daling van bijna 72% in vergelijking met het jaar er voor. Een deel van de parken is maar beperkt geopend, zo is SeaWorld San Diego geopend als dierentuin en zijn alle attracties gesloten. Op dit moment zijn maar zeven van de 12 parken van het concern geopend.

De omzet van het concern daalde met 966,5 miljoen dollar naar 431,8 miljoen dollar in 2020. Er werd daardoor een verlies van 312,3 miljoen dollar geleden. Het concern geeft aan dat in het laatste kwartaal van 2020 financiële resultaten lijken te herstellen.

Opvallend is dat het bedrijf het op de beurs bijzonder goed doet. Een aandeel is momenteel 49,66 dollar waard, een aandeel van het concern stond nog nooit zo hoog. Op het dieptepunt van de crisis in april vorig jaar was een aandeel nog maar 9,05 dollar waard.

Walrus aan de kust van Denemarken

Aan de kust van Denemarken is een walrus opgedoken. Een bijzondere waarneming, want het komt zelden voor dat de soort zo zuidelijk voorkomt. 

Het dier is gisteren opgedoken langs de kust van Vorupør in het noordwesten van Denemarken. De walrus lijkt lichte verwondingen te hebben en heeft volgens experts vooral rust nodig. Walrussen komen meestal voor in de Noord-Atlantische Oceaan langs de kust van Spitsbergen en Oost-Groenland.

Tien jaar geleden dook er voor het laatst een walrus op voor de Deense kust. Het gaat waarschijnlijk om een Atlantische walrus, een andere soort dan de Pacifische walrussen die veelal in dierenparken te zien zijn.

In Nederland werd voor het laatst een walrus waargenomen in 1998, langs de kust van Ameland. Dat dier werd met rust gelaten en dook later op langs de kust van Noorwegen. In 1981 werd een ander dier nog opgevangen door de zeehondencrèche in Pieterburen, dat dier werd later weer uitgezet op het Duitse eiland Helgoland.

België buigt zich volgend jaar over sluiting dolfinarium Brugge

De Vlaamse overheid overweegt een einde te maken aan het houden van dolfijnen in het enige  dolfinarium van het land, het Boudewijn Seapark in Brugge. Uiterlijk volgend jaar volgt daar een besluit over.

De Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts verwacht in 2022 met een besluit te komen over het houden van dolfijnen in België. Er wordt gesproken over een uitdoofbeleid voor het Brugse dolfinarium, waarbij waarschijnlijk een verbod op het fokken van dolfijnen zal volgen.

Weyts is duidelijk geen voorstander van dolfijnen in gevangenschap. Eerder al liet hij zich negatief uit over het Boudewijn Seapark. Eerder al werd wetgeving aangescherpt en zou het dolfinarium daardoor moeten investeren in een buitenbassin, wat het park volgens diverse kranten ook voor 2026 zou willen doen.

Dit wilde het Dolfinarium bouwen voor haar walrussen

In betere tijden had het Dolfinarium uitgebreide plannen voor een nieuw walrussenverblijf. Dat blijkt uit een opgedoken tekening die dateert van rond de eeuwwisseling. 

Op deze schets is te zien hoe een nieuw verblijf voor walrussen is ingetekend in het midden van het park. Het zou gaan om een verblijf voor een groep walrussen en een apart verblijf compleet met tribune en verzorgersruimte waar voorstellingen gegeven konden worden.
Naast een verblijf stond ook een restaurant, souvenirwinkel en een grote boot gepland vanwaar bezoekers de dieren konden bekijken.

Het oude walrussenverblijf, Nova Zembla, zou daarvoor moeten wijken. Het totale verblijf zou een oppervlakte van 5500 m² omvatten. De totale bouwsom werd geschat op 25 miljoen euro.

De schets kwam uit in de periode dat het park werd overgenomen door het Franse Compagnie des Alpes. In die tijd werd gewerkt aan een facelift van het park welke in 2005 werd uitgevoerd. Uiteindelijk werd gekozen voor een allicht goedkopere oplossing: het oude zeeleeuwenverblijf in de lagune werd omgebouwd tot walrussenverblijf. Het oude walrussenverblijf werd omgebouwd tot verblijf voor bruinvissen. Lees meer…

Pretpark verhuist dolfijn niet, dier wordt geëuthanaseerd

Het Franse pretpark Parc Asterix heeft afgelopen weekend al haar dolfijnen verhuisd naar andere parken. De gezondheidstoestand van één dier was te slecht, waarna besloten werd het dier te laten inslapen.

Het gaat om dolfijn Femke, een vrouwelijk dier van circa 39 jaar oud. Het dier kwam in 2008 vanuit het Dolfinarium in Harderwijk naar het Franse pretpark. Toen Parc Asterix vorige week bekend maakte te stoppen met het houden van dolfijnen werd al bekend dat onduidelijk was of Femke een verhuizing naar een ander park zou doorstaan. Het dier leed aan lethargie en kreeg recent ademhalingsproblemen. Op advies van verschillende dierenartsen is het dier ingeslapen.

De andere dolfijnen van het park zijn vertrokken naar het Spaanse Mundomar en Oceanografic. Twee dieren vertrokken vorige week al naar Kolmarden in Zweden. Het besluit om te stoppen met het houden van dolfijnen volgt op een voornemen van de Franse overheid om het houden van dolfijnen te verbieden. Daarnaast zou het park een andere invulling willen geven aan het gebied waar het dolfijnenverblijf ligt. Parc Asterix hield dolfijnen sinds 1989.

Blijdorp: uitbreiding Oceanium in de ijskast

Het plan om het Oceanium verder uit te breiden staat in de ijskast, dat vertelt de directeur van de Diergaarde, Erik Zevenbergen, in dierentuinpodcast Zoo Inside

Diergaarde Blijdorp kondigde in 2017 grote plannen aan om het Rotterdamse aquariumcomplex uit te breiden. Naast groot onderhoud zou het complex uitgebreid worden met een tropische kas met onder andere Komodovaranen en Galapagosschildpadden. Een deel van de geplande uitbreiding is al uitgevoerd, zo  werd een doorloopverblijf met halfapen en een gebied over natuurbehoud geopend.

Directeur Van Zevenbergen was kritisch over het plan toen hij in 2017 aantrad. Het plan zou gemaakt zijn onder druk van beperkte financiële middelen en daardoor onvoldoende duurzaam zijn, waardoor het aquarium niet lang genoeg toekomstbestendig zou zijn.

Volgens hem ligt de grootste nood achter de schermen. Filterinstallaties die twintig jaar geleden werden geplaatst zijn hard aan vervanging toe, daar zou nooit geld voor opzij gezet zijn. Hij wil dat er een goed vernieuwend plan op tafel komt met het oog op onderhoud en wil niet enkel een nieuw sausje over het bestaande complex gieten.

Door de coronacrisis geeft Van Zevenbergen meer prioriteit aan andere projecten binnen de dierentuin. Daarnaast noemt hij dat het park flexibeler moet worden en de vaste kosten omlaag moeten, zodat er meer financiële ruimte is voor onderhoud en investeringen. Er wordt op dit moment jaarlijks drie miljoen euro aan onderhoud uitgegeven. Volgens hem is dat veel te weinig om het goed te doen, dat zou minimaal het dubbele moeten zijn.

Op dit moment is Diergaarde Blijdorp gesloten voor  publiek en is nog onduidelijk wanneer het park haar deuren weer kan openen.

Beloega-duo weer weg uit zeereservaat

De twee beloega’s die vorig jaar september naar hun exclusieve zeereservaat in IJsland verhuisden, zijn inmiddels weer terug bij af. Ze verblijven weer in een kleiner verblijf op het vaste land.

De reden voor het verplaatsen van het tweetal lag vooraf al gepland, aldus de leiding van het zogenaamde SEA LIFE Trust project. Vermoedelijk heeft de terugplaatsing te maken met de weersomstandigheden in de baai waar de twee beloega’s verbleven. Het plan is om de dieren in het voorjaar weer terug te brengen naar de afgezette baai.

De twee beloega’s kwamen in juni 2019 vanuit een Chinees aquarium naar IJsland. Daar werden de dieren klaargestoomd voor een verblijf in een afgezet stuk zee. Eigenaar van de twee dieren, Merlin Entertainment Group,  bracht de dieren naar IJsland om ze weg te halen uit de omstandigheden in China, waar men onder andere het verblijf te klein achtte. Ironisch genoeg verblijven de dieren nu opnieuw voor een langere periode in een vergelijkbaar verblijf zoals in China.

Lees meer…

Belgische walrus op fokvakantie naar Duitsland

De Belgische dierentuin Pairi Daiza heeft een vrouwelijke walrus tijdelijk naar het Duitse Tierpark Hagenbeck gestuurd. De hoop is dat het dier zwanger raakt.

Petruska is geen onbekende in Hamburg, het dier kwam in 2019 vanuit een Spaans aquarium naar Hamburg. In maart 2020 vertrok het dier naar Pairi Daiza. Toen werd al gehoopt dat ze drachtig zou zijn van het mannetje in Hamburg, dat bleek niet het geval.  Omdat de paartijd in januari en februari valt wordt het dier nu tijdelijk opnieuw naar Duitsland gestuurd.

In Pairi Daize leven momenteel nog twee walrussen. In Hamburg leven met de komst van Petruska op dit moment zeven walrussen. In Europa zijn walrussen een zeldzame verschijning, enkel het Dolfinarium in Harderwijk huisvest ook een groep walrussen.