Categorie: 2020

Dolfinarium stopt met dolfijnenshow

Het Dolfinarium stopt tijdelijk met haar dolfijnenshow Oceanica. Vanaf 16 oktober is er in de bekende Koepel geen voorstelling meer te zien, dit naar aanleiding van de maximaal gestelde capaciteit voor binnen locaties. 

Afgelopen dinsdag werd bekend dat vanaf woensdagavond in publieke binnen locaties een maximum van dertig personen geldt. Dit in verband met de bestrijding van het coronavirus. Omdat het theater, dat normaal gesproken plaats biedt aan 2100 gasten, wordt gezien als een binnen locatie zijn voorstellingen niet langer mogelijk. Vandaag werden er echter nog wel voorstellingen gegeven in het dolfijnentheater.

Gasten die een kaartje gekocht hebben ontvangen vanaf nu een kortingsbon van 10 euro om volgend jaar alsnog terug te komen. In het buitenverblijf, de Dolfijnendelta, kunnen gasten nog steeds tuimelaardolfijnen actie zien. Dat gebied blijft vooralsnog toegankelijk.

Beloega tweetal verhuist deze lente naar zeereservaat

De twee beloega’s die door het Sea Life Trust fonds naar IJsland werden verscheept, zullen deze lente hun intrek nemen in een zeereservaat. 

In juni vorig jaar vertrokken de twee witte dolfijnen vanuit het Chinese Changfeng Ocean World naar IJsland. Daar verblijven de dieren momenteel in een centrum waar ze worden voorbereid op een leven in het 32.000 vierkante meter grote zeereservaat. Het reservaat is een met netten afgezet stuk zee in Klettvik Bay. Die baai bood ooit ook plaats aan de bekende orka Keiko uit de filmreeks Free Willy. Na vrijlating overleed dat dier echter binnen 1,5 jaar. De twee beloega’s moeten de rest van hun leven slijten in het zeereservaat en worden niet vrijgelaten.

Het Sea Life Trust fonds is  opgericht door Merlin Entertainments, eigenaar van onder andere aquariumketen Sea Life. In 2012 kocht Merlin het Changfeng Ocean World en besloot om de twee beloega’s in het park een tweede leven te geven in een zeereservaat. Het concern is tegen het houden van het dolfijnen in gevangenschap en wil naar eigen zeggen een nieuwe stap zetten in het houden van dolfijnen in gevangenschap. Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Beloega tweetal verhuist deze lente naar zeereservaat Categorie: 2020

Zeeleeuwenshow in Dolfinarium maakt plaats voor educatieve voorstelling


Het Dolfinarium in Harderwijk test komende periode met een meer educatieve voorstelling in haar zeeleeuwentheater. De wijziging lijkt een gevolg van de nieuwe koers van het park.

Tijdens zogenaamde try-outs vertellen dierverzorgers van het park met behulp van een beeldscherm meer over de Californische zeeleeuw. Een andere verzorger laat nog steeds diverse gedragingen zien met de dieren. Sinds 2016 was de zeeleeuwenshow ‘Avontureneiland en het magische amulet’ in het park te zien. Die voorstelling is sinds dit seizoen niet meer te zien.

Nadat het Dolfinarium in 2015 werd overgenomen door het Spaanse Aspro Parks is een andere koers ingezet. Een gevolg daarvan is de bouw van een waterpark en een nieuwe dolfijnenshow. Sinds twee jaar maakt  het park weer winst, een gevolg van grote bezuinigingen.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Zeeleeuwenshow in Dolfinarium maakt plaats voor educatieve voorstelling Categorie: 2020

Amerikaanse dierentuin schenkt entreegeld aan Australië

De twee dierentuinen in het Amerikaanse San Diego schenken een gehele dagopbrengst van entreegelden aan natuurbehoudprojecten in Australië na de bosbranden. 

De San Diego Zoo en het San Diego Safari Park schenken de totale entreegelden opbrengst van beide parken aan natuurbehoudprojecten die ten goede komen aan de dieren die slachtoffer werden van de bosbranden in het Australië. Beide dierentuinen doen al langer aan natuurbehoud in Australië en willen met deze donatie extra hulp bieden aan de getroffen gebieden daar.

In zowel de zoo als het safaripark in San Diego zijn koala’s te zien. Sinds november vorig jaar leven er in de zoo ook twee vogelbekdieren. Buiten Australië is dit de enige plek waar deze unieke diersoort te zien is. Door de droogte in Australië is de kans groot dat 75% van de wilde populatie uitsterft.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Amerikaanse dierentuin schenkt entreegeld aan Australië Categorie: 2020

SeaWorld schikt voor 65 miljoen na misleiding over Blackfish film

Het Amerikanse SeaWorld betaalt 65 miljoen dollar aan haar aandeelhouders om een schikking te treffen. Aandeelhouders spanden een rechtszaak aan omdat het concern hen zou hebben voorgelogen over de gevolgen van de film Blackfish.

Het Amerikaanse concern is akkoord gegaan om voor 65 miljoen dollar een rechtszaak te schikken, nadat aandeelhouders meenden dat het concern hen verkeerd heeft voorgelicht over de economische effecten op het bedrijf nadat in 2012 de documentaire Blackfish in première ging.

SeaWorld trok in de jaren na de première van de film aanzienlijk minder bezoekers en daalde van 24,5 miljoen bezoekers in 2012 naar een dieptepunt van 21 miljoen bezoekers in 2016. Het bedrijf zei in eerste instantie dat die daling niets te maken had met de documentaire, maar later ontkrachtten medewerkers dit. Tot op heden ontkent noch bevestigd SeaWorld het foutief voorlichten van haar aandeelhouders.

Sinds 2017 ziet SeaWorld haar bezoekersaantal weer groeien en behaalde in 2018 weer meer dan 22 miljoen bezoekers. Het exacte bezoekersaantal voor 2019 is nog niet bekend gemaakt, maar vorig jaar werd al bekend dat het bezoek opnieuw aanzienlijk meer bezoekers trok.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor SeaWorld schikt voor 65 miljoen na misleiding over Blackfish film Categorie: 2020

Spaanse orka-eigenaar ontving 20 miljoen euro subsidie

Het Spaanse Loro Parque op Tenerife sleepte sinds 2004 ruim 20 miljoen euro aan subsidies binnen. Dat geld werd gebruikt voor diverse uitbreidingen en de bouw van nieuwe parken op de Canarische eilanden. 

Dat het de eigenaar van het Spaanse Loro Parque voor de wind gaat zal niemand verbazen. Dat bleek wel toen het park in 2017 vier orka’s vanuit een leasecontract kocht van het Amerikaanse SeaWorld. Die rijkdom vergaarde het park niet alleen door goede zaken te doen, maar ook door diverse subsidies die het bedrijf kreeg toegekend. In een onthutsend Spaans artikel worden onthullingen gedaan over de hoge subsidies die het park ontving.

De eigenaar van Loro Parque bezit naast de dierentuin ook het waterpark Siam Park op Tenerife. Voor een uitbreiding van dat waterpark werd in 2011 een subsidie van 8 miljoen euro toegekend. Voor de bouw van een nieuw aquarium op Gran Canaria deed de overheid nog eens een duit van meer dan 4 miljoen euro in het zakje. Meest recent was de toekenning van een subsidie van 6,8 miljoen euro voor de bouw van een nieuw waterpark op Gran Canaria.

Naast de vele subsidies die werden toegekend blijkt ook dat de Spaanse ondernemer slechts 6,7 % vennootschapsbelasting betaalde tussen 2008 en 2018. Ter vergelijking: in Nederland bedraagt dit 25 % voor bedrijven met een winst boven de 200.000 euro.

De eigenaar van Loro Parque, Siam Park en Poema de la Mar is de familie Kiessling. De van origine Duitse eigenaar wist de winst van zijn bedrijven van 9 miljoen euro in 2008 op te drijven naar 29 miljoen euro in 2018. Dit tegenover een omzet van meer dan 75 miljoen euro.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Spaanse orka-eigenaar ontving 20 miljoen euro subsidie Categorie: 2020

Aangespoelde bruinvis sterft door steekwonden

Een bij Wijk aan Zee aangespoelde bruinvis blijkt neergestoken te zijn. Dat werd duidelijk na bevindingen van faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. 

Begin januari werd een overleden bruinvis gevonden op het strand bij Wijk aan Zee. In eerste instantie leek het dier enkel verwondingen aan zijn hoofd te hebben, waarschijnlijk aangebracht door een grijze zeehond. Het dier bleek echter ook diepe wonden te hebben in de borstholte. Tijdens onderzoek op de faculteit Diergeneeskunde werd bevestigd dat deze letsels werden toegebracht terwijl het dier nog in leven was. Er werd geconcludeerd dat het dier overleed aan steekwonden, een zeldzame doodsoorzaak.

Stichting SOS Dolfijn gaat uit van een goede intentie van de dader, die het dier waarschijnlijk uit zijn lijden wilde verlossen. Echter geven zij aan dat dit geen juiste gang van zaken is. SOS Dolfijn raadt aan contact met hen te zoeken, waarna het dier op een pijnloze manier geëuthanaseerd kan worden door een dierenarts.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Aangespoelde bruinvis sterft door steekwonden Categorie: 2020

Spaans aquarium verbouwt oud walrussenverblijf

Het Spaanse aquarium Oceanogràfic in Valencia verbouwt haar voormalige walrussenbassin. Het nieuwe verblijf moet plaats gaan bieden aan zeehonden en diverse soorten vissen. 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een verbouwing van het voormalige walrussenbassin. Op grote stickers op de onderwaterramen van het verblijf wordt gesproken over een Noord Atlantisch themaverblijf waarop gewone zeehonden en kabeljauwen zijn afgebeeld. Er leven al gewone zeehonden in Oceanogràfic, naar verwachting verhuizen deze dieren naar de grote witte koepel in het park waar ook drie beloega’s leven.

Vorig jaar vertrokken de drie enige walrussen van het Spaanse park naar de dierentuin van Hamburg in Duitsland. Daar verblijft het drietal tijdelijk, waarna de dieren zullen verhuizen naar een nieuw walrussenverblijf in het Belgische Pairi Daiza. Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Spaans aquarium verbouwt oud walrussenverblijf Categorie: 2020

SeaWorld stopt met surfen op dolfijnen

SeaWorld stopt met het zogenaamde surfen op dolfijnen tijdens haar dolfijnenshows. Dat antwoordde het concern naar aanleiding van vragen van dierenactivisten. 

Volgens SeaWorld wordt er in de parken in Orlando en San Antonio al niet meer gesurft op dolfijnen en zitten trainers niet meer op de rug van deze dieren. In San Diego gebeurt dit nog wel, maar daar zal dit de komende maanden uitgefaseerd worden.

Dit jaar nog stopte SeaWorld ook al met de theatrale shows met orka’s in Orlando en San Antonio. In San Diego gebeurde dit al in 2017, waarna de educatieve voorstelling Orca Encounter haar opwachting maakte.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor SeaWorld stopt met surfen op dolfijnen Categorie: 2020

SOS Dolfijn mogelijk naar Den Haag

Stichting SOS Dolfijn vestigt zich mogelijk in Den Haag. Binnen een half jaar moet de Haagse gemeente daar duidelijkheid over geven. 

Het nieuws over een mogelijke walvissenopvang in Den Haag valt te lezen in het coalitieakkoord dat in december werd gesloten tussen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA. Komende periode zal er onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden en kansen.

SOS Dolfijn reageert positief op het besluit. ‘Dat is de bevestiging dat het serieus wordt genomen’, aldus een woordvoerder van SOS Dolfijn. ‘Komend half jaar moet voor ons duidelijk worden waar we ons kunnen vestigen. We zijn met meerdere gemeenten in gesprek.’

De stichting verliet in 2017 haar locatie op het Dolfinarium, waar zij sinds 1991 verbleven. De stichting gaf aan dat de doelstellingen en visie tussen beide organisaties ver uit elkaar liggen, wat een einde maakte aan de samenwerking tussen het Harderwijkse zeezoogdierenpark en het opvangcentrum. In het verleden waren er ook al plannen om naar Ecomare en Anna Paulowna te vertrekken. Die plannen strandden uiteindelijk.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor SOS Dolfijn mogelijk naar Den Haag Categorie: 2020