Categorie: 2018

Zeekoe geboren in Poolse dierentuin

In de dierentuin van Wroclaw in Polen is een zeekoe geboren. Dat blijkt uit foto’s die Scherpe Rugvinnen kreeg toegestuurd.

De Poolse dierentuin heeft het nieuws nog niet naar buiten gebracht, maar op foto’s is te zien dat het jong recent is geboren. De moeder van het dier kwam vorig jaar in september vanuit Singapore naar de Poolse dierentuin. Het dier zal destijds al drachtig zijn geweest, omdat de draagtijd voor zeekoeien tussen de 12 en 14 maanden ligt.

De dierentuin van Wroclaw heeft het grootste zeekoeienverblijf van Europa met een inhoud van meer dan 1,25 miljoen liter water. In Europa zijn er slechts 10 dierentuinen die zeekoeien houden. De fok verloopt mondjesmaat, vanuit EAZA (The European Association of Zoos and Aquaria) wordt er een fokprogramma (EEP) voor de Caribische zeekoe gecoördineerd.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Zeekoe geboren in Poolse dierentuin Categorie: 2018

Door haai aangevallen dolfijn herstelt in SeaWorld

In SeaWorld Orlando herstelt een tuimelaardolfijn van meerdere bijtwonden van een haai. Het dier strandde op 27 februari aan de oostkust van Florida.

De vrouwelijke dolfijn ontving eerste hulp van personeel van het Georgia Aquarium. Het dier bleek sterk vermagerd en had meerdere bijtwonden van een haai. Uiteindelijk werd het dier overgebracht naar het opvangcentrum van SeaWorld Orlando. Op dit moment krijgt het dier 24 uur per dag zorg en wordt haar situatie nog kritiek genoemd.

SeaWorld Orlando heeft een opvangcentrum waar jaarlijks honderden dieren zoals zeekoeien, dolfijnen en zeeschildpadden worden opgevangen. In 50 jaar tijd hebben de opvangcentra van SeaWorld ruim 31.000 dieren opgevangen en gerehabiliteerd.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Door haai aangevallen dolfijn herstelt in SeaWorld Categorie: 2018

Dolfinarium hoopt op jonge walrus

In het Dolfinarium in Harderwijk is er opnieuw hoop voor een jonge walrus. Dit jaar lijkt het mannetje Nikolai eindelijk succes te hebben bij de dames.

Deze maand eindigt de paartijd voor de walrussen in het Harderwijkse park en de tweeëntwintig jaar oude mannelijke walrus Nikolai lijkt eindelijk twee dames voor zich te hebben gewonnen. Of er volgend jaar een walrusbaby geboren zal worden is nog niet duidelijk legt verzorgster Vanessa Schuurman uit aan De Stentor.

In het Dolfinarium leven momenteel vier walrussen, drie vrouwelijke dieren en een mannetje. In 2011 werd er voor het laatst een walrus geboren in het Dolfinarium, dat dier werd echter te vroeg geboren en overleed. Dertien jaar geleden werd voor het laatst met succes een walrus geboren, dat was walrus Raisa die tegenwoordig in de dierentuin van Hamburg leeft.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Dolfinarium hoopt op jonge walrus Categorie: 2018

Dolfinarium wil met lesprogramma weer schoolreisjes lokken

Het Dolfinarium lijkt zich met de presentatie van een nieuw educatief lesprogramma weer te richten op schoolreisjes. 

Eerder dit jaar kwam het park nog in het nieuws toen dierenrechtenorganisaties opriepen te stoppen met schoolreisjes naar het Dolfinarium. Volgens hen gaf het park ‘verkeerde educatie’. Door de presentatie van het nieuwe lesprogramma lijkt het Harderwijkse park daar op te reageren. Op een door het park georganiseerde lerarendag werd het nieuwe educatieve lesprogramma gepresenteerd aan basisschooleraren.

Tijdens het lesprogramma leren leerlingen meer over het gedrag, de leefomgeving en de bedreigingen van zeezoogdieren. Aan het einde van het programma ontvangen kinderen het diploma ‘Beschermer van de Oceaan’. Het lesprogramma kost € 2,50 per kind.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Dolfinarium wil met lesprogramma weer schoolreisjes lokken Categorie: 2018

Blijdorp gaat Oceanium uitbreiden

Diergaarde Blijdorp wil het Oceanium uitbreiden met een hal voor onder andere komodovaranen en halfapen, dat is te lezen in het magazine van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

Eerder wist Scherpe Rugvinnen al te melden dat Blijdorp een tropische kas wilde toevoegen aan het aquariumcomplex. In het lijfblad van de vriendenvereniging is te lezen dat op de plek van het huidige verblijf voor manenwolven, galapagosschildpadden en het buitenverblijf voor woestijnvossen een uitbreiding moet komen. De overdekte uitbreiding krijgt de titel ‘Eilandhoppen’ en is onderverdeeld in drie eilanden.

Op het eerste eiland, Madagaskar, kunnen bezoekers tussen ringstaartmaki’s doorlopen. De dieren krijgen daarbij ook een buitenverblijf dat overdekt zal worden met een net. Het tweede eiland Komoda zal plaats bieden aan de al in het park aanwezige Komodovaranen die te zien zullen zijn in twee open verblijven. Op het laatste eiland, Galapagos, lopen bezoekers straks via een verhoogd pad door het verblijf voor Galapagosschildpadden.

Wanneer alles volgens planning verloopt zal in 2019 worden begonnen met de bouw van de uitbreiding. De vereniging Vrienden van Blijdorp kan mede door middel van een erfenis een financiële bijdrage leveren aan het project. Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Blijdorp gaat Oceanium uitbreiden Categorie: 2018

Russische handel in zeezoogdieren met China gestegen met 32%

In 2016 is de opbrengst van Russische handel in zeezoogdieren naar China met maar liefst 32% gestegen. Onder andere orka’s, beloega’s en walrussen gingen de grens over. 

In 2016 verkocht Rusland tientallen zeezoogdieren aan China die zorgden voor een omzet van 6,8 miljoen Amerikaanse dollar. Dat is een stijging van 32% ten opzichte van 2015. Rusland’s aandeel in de wereldwijde handel in zeezoogdieren is 53%, daarmee is het land  s’ wereld grootste leverancier van in het wild gevangen zeezoogdieren. Japan volgt op de tweede plaats met een aandeel van 24%.

Alleen al in de eerste drie maanden van 2017 verkocht Rusland zeezoogdieren aan China met een totale waarde van 708.000 Amerikaanse dollar. De negen orka’s in het Chinese Chimelong Ocean Kingdom zijn ook afkomstig uit Rusland.

 

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Russische handel in zeezoogdieren met China gestegen met 32% Categorie: 2018

Chinees aquarium krijgt grootste orkaverblijf ter wereld

In het Chinese Chimelong Ocean Kingdom wordt momenteel gebouwd aan het grootste orkaverblijf ter wereld. Het verblijf moet in 2020 klaar zijn.

Momenteel wordt er door Chimelong gebouwd aan een complex voor orka’s. Het grootste bassin van dat verblijf wordt 100 meter lang en 30 meter breed. In dat verblijf komt ook de grootste onderwaterruit ter wereld met een breedte van 46,2 meter en een hoogte van 8,2 meter. Op foto’s is te zien dat achter dat bassin nog drie kleinere bassins worden gebouwd. Volgens berekeningen waarbij er van uit wordt gegaan dat alle bassins minimaal 9 meter diep zullen zijn zal het totale verblijf een inhoud krijgen van 45 miljoen liter water.

Op dit moment staat het grootste orkaverblijf ter wereld in Marineland Antibes in Frankrijk. Dat verblijf heeft een inhoud van 44 miljoen liter water. Daar heeft het diepste bassin een diepte van 11 meter. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de bassins in Chimelong ook een diepte van 11 meter of dieper.

Op dit moment heeft Chimelong Ocean Kingdom al negen orka’s rondzwemmen afkomstig uit Russische wateren. Naast onder andere beloega’s, tuimelaardolfijnen en walrussen huisvest het park ook walvishaaien in reuzenmanta’s in op dit moment de grootste aquariumtank ter wereld met een inhoud van 22,7 miljoen liter.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Chinees aquarium krijgt grootste orkaverblijf ter wereld Categorie: 2018

Roemeens dolfinarium wil laatste dolfijnen uit Barcelona

De dolfijnen van Barcelona Zoo komen volgens Adrian Bîlbă, directeur van Dolfinariu Constanta, naar Roemenië als de nodige aanpassingen worden gedaan in het Roemeense dolfinarium. 

Het Roemeense dolfinarium wil haar dolfijnenverblijf gaan uitbreiden door een bassin met een inhoud van 3 miljoen liter water toe te voegen. Daarmee zou het volgens directeur Adrian Bîlbă voldoen aan de Europese eisen. Er zou hem toegezegd zijn dat wanneer het huidige bassin wordt uitgebreid hij de zes dolfijnen van Barcelona Zoo zal krijgen. Op dit moment heeft het Roemeense dolfinarium twee dolfijnen in een bassin van 1,2 miljoen liter water.

Barcelona Zoo heeft op dit moment zes dolfijnen in haar bezit. Twee dolfijnen zijn uitgeleend aan Oceanografic in het Spaanse Valencia, de andere vier dolfijnen leven nog in de dierentuin zelf. Het park heeft eerder bekend gemaakt eind 2018 te willen stoppen met het houden van dolfijnen.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Roemeens dolfinarium wil laatste dolfijnen uit Barcelona Categorie: 2018

Dolfinarium stopt met beheer fokprogramma tuimelaardolfijn

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft het beheer van het fokprogramma van de tuimelaardolfijn overgedragen aan het Griekse Attica Zoological Park. 

In een recent uitgegeven overzicht met EAZA fokprogramma’s is te zien dat het European Endangered Species Programmes (EEP) voor de tuimelaardolfijn nu wordt beheerd door de Griekse dierentuin Attica Zoological Park. Sinds 2011 werd het fokprogramma beheert door het Dolfinarium in Harderwijk, dat werd gecoördineerd door dierenarts Niels van Elk. Op LinkedIn is te zien dat Van Elk sinds september niet meer werkzaam is bij het Harderwijkse park. De wijziging in beheer van het fokprogramma staat waarschijnlijk in verband met zijn vertrek.

Het Dolfinarium is samen met zo’n 300 dierentuinen en aquaria in Europa verenigd in de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Vanuit deze organisatie worden diverse fokprogramma’s gecoördineerd om dierpopulaties in dierenparken gezond te houden. Het Dolfinarium blijft wel lid van de EAZA en blijft ook deelnemen aan het fokprogramma voor de tuimelaardolfijn.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Dolfinarium stopt met beheer fokprogramma tuimelaardolfijn Categorie: 2018

Belgisch dolfinarium bouwt aan nieuwe show

Het Belgische Boudewijn Seapark bouwt momenteel aan een nieuw decor voor een nieuwe dolfijnenshow. De nieuwe show zal vanaf 31 maar te zien zijn.

Momenteel wordt het oude decordoek vervangen door een groot wit doek. Projecties op dit doek worden het decor van de nieuwe dolfijnenshow ‘Moana’s Blue World’. Moana is een dolfijn die in 2015 werd geboren in het Belgische park. Nadat het dak van het dolfinarium sinds een aantal jaren verduisterd kan worden, wordt er ook al gebruikt gemaakt van lichteffecten tijdens de show.

Het Boudewijn Seapark is het enige park met dolfijnen in België. Het park is eigendom van het Spaanse Aspro Parks. Het aantal bezoekers voor het park stijgt al jaren, deze zomer behaalde het park 8% meer bezoekers.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Belgisch dolfinarium bouwt aan nieuwe show Categorie: 2018