Categorie: 2017

Jaaroverzicht 2017: meest gelezen artikelen

Dit zijn de 15 meest gelezen artikelen van 2017 op Scherpe Rugvinnen:

 • 6 februari – Blijdorp onthult ideeën verbouwing Oceanium
  In februari maakte Diergaarde Blijdorp bekend wat er onder de werknaam ‘Oceanium 2.0’ zal veranderen in één van Nederlands grootste aquariumcomplexen. Diverse gebieden zullen opnieuw ingericht worden, de ingang van het complex wordt verplaatst en de wens is om een tropische kas toe te voegen.
  .
 • 25 februari – Chimelong Ocean Kingdom presenteert 9 orka’s
  Ondanks dat er al langer geruchten de ronde gingen, ontstond er wereldwijd verbijstering toen het Chinese Chimelong negen orka’s liet zien aan de pers.  In een speciaal gebouwd complex verblijft een groep zwart-witte reuzen die zijn gevangen in Russische wateren.
  .
 • 14 maart – Verkiezingen: PvdD tegen dierentuinen
  Met de verkiezingen voor de deur blijkt dat de Partij voor de Dieren de enige politieke partij is die dierentuinen wil sluiten en ze omvormen tot opvangcentra. De PvdD is de enige partij in Nederland die dit standpunt draagt.
  .
 • 22 maart – Video: ruit zeekoeienbassin Burgers’ Mangrove geplaatst
  In Burgers’ Zoo wordt ondertussen doorgebouwd aan de Mangrove. Een ecodisplay waarin zeekoeien, diverse soorten krabben, vissen en vlinders  een onderkomen krijgen. In maart wordt de panoramaruit geplaatst die onderwaterzicht zal bieden op de zeekoeien.
  .
 • 22 mei – Dolfijnenjagers krijgen toestemming voor jacht op meer soorten
  In het Japanse Taiji mag sinds dit jaar op elf dolfijnensoorten gejaagd worden. Ook witlipdolfijnen en snaveldolfijnen kunnen nu ook ten prooi vallen aan dolfijnenjagers.
  .
 • 26 mei – Dolfinarium start met bouw waterpark
  Eigenaar Aspro start in het Harderwijkse zeezoogdierenpark met de bouw van een waterpark. Het concern wil  daarmee een nieuwe weg voor  het park in slaan. Het lukt niet om het waterpark deze zomer al te openen. Tot op heden hebben bezoekers nog geen gebruik kunnen maken van de attractie.
  .
 • 2 juni – Zeeleeuw Billy overleden in Blijdorp
  Californische zeeleeuw Billy, een icoon van Diergaarde Blijdorp, overlijd op 25-jarige leeftijd. De oorspronkelijk uit Ouwehands Dierenpark afkomstige zeeleeuw stierf op een respectabele leeftijd.
  .
 • 29 juni – Live: Burgers’ Zoo verhuist zeekoeien naar Mangrove
  Binnen negen maanden is het Burgers’ Zoo gelukt een overdekte Mangrove te bouwen. Eind juni worden de drie zeekoeien vanuit de Bush naar het complex verhuisd, waar ze vanaf 12 juli te zien zijn.
  .
 • 17 augustus – Video: Zeearend grijpt pinguïn in Avifauna
  In augustus besluit een Amerikaanse zeearend in Avifauna een bezoek te brengen aan het pinguïnverblijf in het park en belaagt daarbij een Humboldtpinguïn. De pinguïn wordt uiteindelijk bevrijdt door dierverzorgers en kwam er zonder kleerscheuren van af.
  .
 • 21 augustus – Japanse dolfijnenjagers mogen 1.940 dolfijnen doden
  In augustus wordt bekend dat er in Taiji 120 dolfijnen meer gedood mogen worden dan tijdens het vorige jachtseizoen. Wereldwijd wordt er ontstemd gereageerd op het besluit van deze omstreden Japanse traditie.
  .
 • 22 augustus – Zeehond ontsnapt in Dierenrijk
  In Dierenrijk ontsnapt een gewone zeehond uit zijn verblijf en verkast naar de vijver in het flamingoverblijf. De oorzaak ligt volgens de dierentuin bij spanningen tussen de zeehonden.
  .
 • 29 augustus – Pairi Daiza vraagt bouwvergunning aan
  Er komt eindelijk meer duidelijkheid over de toekomstplannen van Pairi Daiza als het park een bouwvergunning aanvraagt voor de  bouw van een poolgebied dat de naam ‘La Terre du froid’ draagt.
 • 6 oktober – Mega-aquarium Frankrijk wordt gevuld met water
  De grootste aquariumtank van Europa wordt in oktober gevuld met water. Het duurt enige tijd voordat het water gereed om de eerste vissen te huisvesten. Het mega-aquarium zal pas in 2018 haar deuren openen.
  .
 • 24 oktober – ‘Wilderness’ Pairi Daiza in 2018 open
  Het wordt bekend dat Pairi Daiza in 2018 het haar nieuwe uitbreiding wil openen. Het poolgebied moet onder andere bruine beren, wolven, elanden en Stellerzeeleeuwen huisvesten. De bouw van de uitbreiding was in oktober nog niet gestart.
  .
 • 3 december – Orka Morgan wordt moeder
  Een Spaanse krant brengt groot nieuws als Loro Parque bevestigd dat orka Morgan een jong krijgt. Het Spaanse park, dat inmiddels eigenaar is van alle orka’s, zal dan in totaal zeven orka’s gaan huisvesten. Het jong wordt begin 2019 verwacht.

Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Jaaroverzicht 2017: meest gelezen artikelen Categorie: 2017

Vrijgelaten dolfijnen vermist

De twee dolfijnen die in juli in Zuid-Korea werden vrijgelaten zijn vermist. De dieren kunnen niet meer worden getraceerd. 

Het is opvallend dat het niet duidelijk is waar de twee dieren verblijven. Zuid-Korea liet al eerder dolfijnen vrij en was daarbij in staat de dieren te volgen. De twee dieren die in juni werden vrijgelaten zijn echter niet meer getraceerd. Experts denken dat de dieren naar een andere regio zijn getrokken of dood zijn, omdat de dieren niet voldoende voorbereid zouden zijn op een leven in de natuur.

In mei werden de twee tuimelaardolfijnen, afkomstig uit een themapark, opgevangen in een zeepen in Zuid-Korea. De dieren zouden illegaal gevangen zijn waarna de regering van het Aziatische land besloot de dieren terug naar zee te sturen.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Vrijgelaten dolfijnen vermist Categorie: 2017

Amerikaans aquarium introduceert dier-herkennende app

Niet meer weten welke vissoort er voorbij zwemt is er in het Georgia Aquarium niet meer bij. Het aquarium introduceert een app die dieren herkent. 

Het grootste aquarium van Amerika heeft een app laten ontwikkelen waarmee bezoekers met hun camera een dier kunnen fotograferen waarbij het dier wordt herkend.  De app biedt daarnaast informatie over de diersoorten in het aquarium.

De app blijkt een succes, ten opzichte van 2016 wordt de app 40% meer gebruikt. Maandelijks wordt de app zelfs 63% vaker gedownload. Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Amerikaans aquarium introduceert dier-herkennende app Categorie: 2017

Amerikaans aquarium kweekt met zeldzame nautilus

In het Monterey Bay Aquarium in Amerika is een nautilus ter wereld gekomen. Het aquarium is één van de weinige aquaria ter wereld waar dit is gelukt.

In totaal heeft het aquarium zo’n 150 eieren een jaar lang in een speciaal aquarium achter de schermen laten uitbroeden. Het aquarium hoopt dat de uitgekomen jongen gezond zullen opgroeien. Het is in aquaria nog nooit eerder gelukt jonge Nautilussen tot volwassen uit te laten groeien.

Een nautilus is een inktvissoort met een slakkenhuis opgebouwd met verschillende kamers. De soort is in diverse aquaria te zien, maar er  wordt nauwelijks met de soort gekweekt.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Amerikaans aquarium kweekt met zeldzame nautilus Categorie: 2017

Walrussen aangekomen in Vancouver Aquarium

De twee jonge walrussen uit het aquarium van Quebec zijn deze week aangekomen in het Vancouver Aquarium. De twee zullen volgend jaar voor publiek te zien zijn.

De dieren kwamen op 17 december, samen met hun verzorgers, per vliegtuig naar Vancouver. De dieren werden apart van elkaar verhuisd in een transportkist. In het Vancouver Aquarium verblijven de dieren momenteel nog achter de schermen. In de loop van 2018 zullen de twee walrussen in een verblijf voor de schermen te zien zijn.

De twee jonge walrussen werden vorig jaar geboren in het aquarium van Quebec. Daar leefden de twee samen met hun moeders. Het Quebecse aquarium wil de vader weer introduceren bij de moeders, waardoor de twee jonge dieren moesten verhuizen.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Walrussen aangekomen in Vancouver Aquarium Categorie: 2017

Dolfinarium redt kreeft van kerstdiner

Een bijna tachtig jaar oude kreeft krijgt onderdak in het Dolfinarium in Harderwijk. Het dier zou anders maandag als kerstdiner fungeren. 

Het ruim acht kilo wegende dier werd door een restaurant geveild voor 400 euro een goed doel. De koper belde het Dolfinarium en die bleek plek te kunnen bieden aan het dier. “We waren meteen enthousiast”, zegt een woordvoerder. “Kreeften kunnen oud worden, maar dit is volgens onze biologe wel extreem oud.”

Gisteren kwam het dier aan in het Dolfinarium. Daar krijgt de kreeft een privé-verblijf. De vierhonderd euro die betaald is, wordt overgemaakt naar The Clean Ocean Foundation, meldt NH Nieuws.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Dolfinarium redt kreeft van kerstdiner Categorie: 2017

Zeehondencrèche verwijdert deel staartvin zeehond

Zeehondencrèche Pieterburen heeft bij een opgevangen zeehond een deel van de achtervin verwijderd. Dit was nodig omdat het dier een ernstige verwonding had. 

De grijze zeehond, die de naam Joline kreeg, ging op 8 december onder het mes. Een zeehond heeft twee staartvinnen met ieder vijf tenen. Het dier had een ernstige verwonding en infectie aan het derde teenbot. Tijdens de operatie zijn twee tenen volledig weggehaald en is de huid tussen de tenen volledig gereconstrueerd.

Het veterinaire team van het zeehondencentrum werd tijdens de operatie ondersteund door een ervaren dierenarts en twee plastisch chirurgen die vrijwillig meewerkten. Pieterburen verwacht dat de zeehond geen hinder zal ondervinden omdat de huid tussen de tenen volledig intact is gebleven. De verwachting is dan ook dat de zeehond weer uitgezet kan worden in zee. Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Zeehondencrèche verwijdert deel staartvin zeehond Categorie: 2017

Komst walrussen Frans aquarium stukje zekerder

De komst van een walrussenverblijf in het Franse aquarium Nausicaá lijkt een stuk zekerder nu er tenminste 10 miljoen euro gedoneerd zal worden door de Europese Unie. 

Nausicaá wil over een aantal jaren een het aquarium nogmaals uitbreiden met een poolgedeelte. In de originele plannen is te lezen dat er ook een walrussenverblijf gebouwd zal worden. De bouw van dat verblijf was eerder onzeker omdat een noodzakelijke bijdrage van de Europese Unie uitbleef. Volgens een gemeenteraadslid is dat nu geregeld.

De uitbreiding kost 28 miljoen euro, daarvan zal de Europese Unie nu ten minste een bijdrage van 10 miljoen euro leveren. Momenteel bouwt het aquarium aan een eerste uitbreiding met onder andere de grootste aquariumtank van Europa. Die uitbreiding wordt op 30 juni geopend.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Komst walrussen Frans aquarium stukje zekerder Categorie: 2017

Loro Parque wil orkabassin uitbreiden

Volgens Javier Almunia, directeur Loro Parque Fundación, wil het park haar orkaverblijf over drie of vier jaar uitbreiden.

Momenteel is orka Morgan vijf à zes maanden drachtig en haar jong wordt begin 2019 verwacht. Het park wil wachten met de uibreiding totdat het jong is geboren. De bouwwerkzaamheden zouden een slechte invloed kunnen hebben op de zwangerschap en het jong. Loro Parque heeft nu vier orkabassins. Met de komst van het jong zal het Spaanse park in totaal zeven orka’s gaan huisvesten.

Het orkaverblijf in Loro Parque werd in 2005 geopend. De bassins hebben een inhoud van 22 miljoen liter water en zijn op het diepste punt 12 meter diep. In 2005 kwamen vier orka’s vanuit een aantal SeaWorld parken naar Tenerife. Sinds dit jaar is Loro Parque eigenaar van deze orka’s.

Eergisteren opende Loro Parque nog een nieuw aquarium op het eiland Gran Canaria.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Loro Parque wil orkabassin uitbreiden Categorie: 2017

Mega-aquarium geopend op Gran Canaria

Grootste aquariumruit van Europa

Gisteren is het nieuwe aquarium Poema del Mar geopend op het Spaanse eiland Gran Canaria. In mei 2015 werd gestart met de bouw van de nieuwe attractie.

Op social media doken de eerste beelden op van het aquarium dat werd gebouwd door de eigenaren van het bekende Loro Parque. Op de beelden is te zien dat de eerste dieren een verblijf hebben gekregen in het aquariumcomplex.

In de tropenhal zijn al diverse soorten zoetwatervissen, schildpadden en een krokodil te zien. In het middendeel van het complex bevindt zich een cilindervormig aquarium met een inhoud van 400.000 liter water waar onder andere zwartpuntrifhaaien en een zebrahaai leven. De grote aquariumtank met een inhoud van 5,5 miljoen liter water huisvest vele soorten vissen, zandtijgerhaaien, zandbankhaaien, pijlstaartroggen en gitaarroggen. De enorme onderwaterruit van 36 meter breed en 7 meter hoog is de grootste ruit van Europa en ongetwijfeld de publiekstrekker van het aquarium. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere aquaria met zeeschildpadden en kleurrijke vissen te zien in het gebouw van totaal 8.500 vierkante meter.


Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Mega-aquarium geopend op Gran Canaria Categorie: 2017