Categorie: 2016

SOS Dolfijn pakt biezen

SOS Dolfijn is haar spullen aan het pakken. Momenteel staat het opvangcentrum vol met verhuisdozen en wordt een groot deel van de inboedel ingepakt. Per 1 januari verlaat de stichting het Dolfinarium terrein.

Naast materiaal om de gestrande dieren te verzorgen is ook al het educatiemateriaal verwijderd en ingepakt. De stichting stalt de spullen tijdelijk elders totdat een andere locatie is gevonden.

Bruinvis Nena die momenteel nog gerehabiliteerd wordt verblijft in het bruinvissenverblijf van het Dolfinarium. Daar wordt het dier verzorgd door personeel van SOS Dolfijn. De verwachting is dat zij volgend jaar zal terugkeren naar zee.

Waar SOS Dolfijn precies naartoe verhuisd is nog onbekend. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met meerdere partijen. Als dit leidt tot een akkoord zal de stichting naar de Noordzeekust verhuizen. Tot die tijd blijft de stichting klaar staan voor walvisachtigen in nood en blijft het educatieteam actief.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor SOS Dolfijn pakt biezen Categorie: 2016

Dolfinarium stuurt naar meer educatie

Sinds maandag is er in het Dolfinarium Harderwijk een vernieuwde walrussenvoorstelling te zien waarin de nadruk ligt op educatie en het showelement op de achtergrond ligt. Het zeedierenpark lijkt langzaam maar zeker haar shows om te vormen naar educatieve voorstellingen. 

Met de vernieuwde voorstelling wil het Dolfinarium het publiek op een speelse manier kennis laten maken met de walrus. Tijdens de voorstelling wordt er uitleg gegeven over de leefwijze, het gedrag en de bedreigingen in het wild.

Eind vorig jaar werden alle educatieborden in het park al vernieuwd. Ook is er de hele kerstvakantie, naast de reguliere dolfijnenshow Aqua Bella, een educatieve voorstelling te zien in de bekende koepel van het park. Opvallend, want in het dolfijnenverblijf buiten op het park wordt al dagelijks een educatieve voorstelling gegeven.

Het Dolfinarium ligt al jaren onder vuur. Tegenstanders noemen het park een circus terwijl het park zichzelf een educatieve instelling noemt.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Dolfinarium stuurt naar meer educatie Categorie: 2016

SeaWorld verbouwt dolfijnenverblijf in 2017

Volgend jaar wordt de Dolphin Nursery in SeaWorld Orlando verbouwt. Het bassin krijgt grote onderwaterruiten en een liftbodem. Verder investeert het park in meer educatie rondom het verblijf.

De Dolphin Nursery is een van de oudste bassins in het park. Vroeger was het voor bezoekers mogelijk om de dieren te voeren in dit bassin. Seaworld huisvest haar tuimelaardolfijnen verder nog in het Dolphin Theater en Dolphin Cove. In Dolphin Cove zijn de dieren ook onderwater te zien en is het voor bezoekers mogelijk de dieren te voeren.

Waarom Seaworld investeert in een verbouwing van juist dit verblijf is onduidelijk. De grootte en inrichting van het bassin lijkt achterhaald. Zo biedt het bassin geen mogelijkheid dieren te separeren.

In 2018 zal het park in Orlando haar orkabassin grondig aanpassen. Zo zal het decor gewijzigd worden en is er vanaf dan een educatie voorstelling met orka’s te zien.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor SeaWorld verbouwt dolfijnenverblijf in 2017 Categorie: 2016

Dit was Zoo Barcelona van plan met haar dolfijnen

Tussen 2008 en 2015 presenteerde de dierentuin van Barcelona meerdere spectaculaire plannen voor het houden van haar dolfijnen. Eerder dit jaar werd al bekend dat deze plannen niet door gaan en dat de dolfijnen uit de dierentuin zullen verdwijnen.

De eerste plannen ontstonden in 2008. Daarin werd voorgesteld een nieuw zeedierenpark te bouwen aan de kust van Barcelona. Dit aparte park zou voornamelijk waterdieren laten zien en was opgedeeld in een toedragebied met onder andere walrussen, een mediterraans gebied met dolfijnen en zeeleeuwen, een oceaangedeelte met aquaria, een grote kas met onder andere zeekoeien, een Galápagos gebied en een gebied met watervogels. Door de financiële crisis werd dit plan uiteindelijk geschrapt. Lees meer…

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Dit was Zoo Barcelona van plan met haar dolfijnen Categorie: 2016

Gigantische ruiten arriveren voor aquarium Gran Canaria

Op het Canarische eiland Gran Canaria zijn drie gigantische ruiten van acryl aangekomen voor het nieuwe aquarium Poema del Mar. De ruiten zijn bestemd voor de op één na grootste aquariumtank van Europa met 5,5 miljoen liter zeewater. 

Eén van de ruiten is cilindervormig en weegt 38 ton. De andere delen wegen 46 en 48 ton, samen vormen ze één grote ruit van 36 meter breed en 7 meter hoog. Ze zijn gefabriceerd in Italië.

Het aquarium wordt gebouwd in de hoofdstad van het eiland Gran Canaria; Las Palmas. De familie Kiessling, eigenaar van Loro Parque op Tenerife, investeert 25 miljoen euro in het project. De verwachting is dat Poema del Mar medio 2017 zal openen. Het doel is om jaarlijks een half miljoen bezoekers te trekken. In totaal zal het aquarium bestaan uit 7,5 miljoen liter zoet- en zoutwater.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Gigantische ruiten arriveren voor aquarium Gran Canaria Categorie: 2016

Onderzoeksinstituut krijgt vergunning voor meer bruinvissen

Het Nederlandse onderzoeksinstituut Seamarco heeft eerder dit jaar een ontheffing gekregen voor het houden van zeven bruinvissen. Dat zijn drie dieren meer dan de eerdere ontheffing mogelijk maakte. 

Momenteel leven er twee bruinvissen in Seamarco. Deze dieren werden toegewezen door het ministerie van Economische Zaken.  Eerder werden de dieren opgevangen door SOS Dolfijn en niet uitzetbaar verklaard.

Seamarco verricht jaarlijks een tiental onderzoeken. Naast bruinvissen verblijven er ook twee gewone zeehonden en diverse vissoorten op het terrein. Het instituut wordt gerund door Ron Kastelein. Kastelein was tot eind jaren 90 verbonden aan het Dolfinarium als bioloog en begon daarna voor zichzelf. Hij voert voornamelijk onderzoeken uit in opdracht van de overheid. De locatie in Zeeland is voor veel mensen onbekend en niet toegankelijk voor publiek. Of Seamarco ook daadwerkelijk meer bruinvissen wil gaan houden is onbekend.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Onderzoeksinstituut krijgt vergunning voor meer bruinvissen Categorie: 2016

Vissen Aquatopia verhuizen naar ZOO Antwerpen

Aquarium Aquatopia in Antwerpen sluit per 9 januari haar deuren. Meer dan de helft van de vissen zal verhuizen naar de ZOO. Eén van de dierverzorgers verhuisd mee en gaat werken voor de dierentuin. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) helpt Aquatopia met expertise en contacten om naar huisvesting te zoeken voor alle dieren.

Voor de dieren, zoals de haaien en de twee zeeschildpadden, wordt opvang zo dichtbij mogelijk gezocht, om het transport zo kort mogelijk te houden. Nausicaa in Frankrijk en Burgers’ Zoo in Nederland zijn ook enkele van de kandidaten. Enkele reptielen verhuizen naar Serpentarium Blankenberge.

Aquatopia bevindt zich onder het Radisson Blu Astrid Hotel, tegenover station Antwerpen-Centraal. Het hotel en aquarium zijn vorig jaar overgenomen door een Amerikaanse investeringsmaatschappij en een Europese hotelketen. Het aantal bezoekers daalde de afgelopen jaren. De eigenaren stoten Aquatopia af en focussen zich op het hotel. Het aquarium wordt vervangen door een nieuwe grote toeristische attractie. Daarvoor lopen vergevorderde onderhandelingen met andere investeerders.

Aquatopia is nog tot en met 8 januari iedere dag geopend, uitgezonderd eerste kerstdag.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Vissen Aquatopia verhuizen naar ZOO Antwerpen Categorie: 2016

SOS Dolfijn vertrekt naar Noordzeekust

SOS Dolfijn verlaat per 1 januari het terrein van het Dolfinarium. Momenteel is de stichting op zoek naar een nieuw onderkomen en in gesprek met meerdere partijen. Als met één van deze partijen een akkoord wordt bereikt verhuist de stichting naar de Noordzeekust.

Eerder dit jaar werd bekend dat Stichting SOS Dolfijn het Dolfinarium zal verlaten. Het opvangcentrum geeft aan dat zij te vaak verward worden met het park, dat zou de ontwikkeling van SOS Dolfijn in de weg staan. Daarop besloot de stichting vanaf 2017 een nieuw onderkomen te zoeken. Eerder waren er al besprekingen om te verhuizen naar het terrein van Ecomare, maar dat bleek niet haalbaar.

Directeur Eligius Everaarts verwacht dat er in het eerste kwartaal van 2017 duidelijkheid komt over de verhuizing.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor SOS Dolfijn vertrekt naar Noordzeekust Categorie: 2016

Zoo Barcelona stopt met houden dolfijnen

Zoo Barcelona zal voor het einde van 2018 afscheid nemen van haar dolfijnen. Dat heeft het bestuur van de Spaanse stad besloten. Eerder nog had het park plannen om een nieuwe lagune te bouwen, maar daar zag een nieuw gemeentebestuur van af. 

In augustus werd al bekend dat het plan voor een nieuwe lagune van zo’n 15 miljoen euro niet door zou gaan. In 2014 werd dit plan gepresenteerd ten gevolge van signalen van de provincie Catalunya om shows met dolfijnen te gaan verbieden.  Daarnaast stelt de European Association of Aquatic Mammals (EAAM) vanaf 2019 nieuwe verplichte richtlijnen op voor leden, daar voldoet het verblijf in Barcelona momenteel niet aan.  Het bassin in Barcelona is op dit moment zelfs het kleinste dolfijnenverblijf in Europa.

Momenteel verblijven er nog vier tuimelaardolfijnen in het park. Het is nog onduidelijk of de dieren naar een ander dierenpark of naar een afgezette baai in Griekenland zullen verhuizen.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Zoo Barcelona stopt met houden dolfijnen Categorie: 2016

Merlin Entertainments wil beloega’s naar IJsland sturen

Merlin Entertainments wil de beloega’s van het Chinese Chang Feng Ocean World aquarium verhuizen naar een zeepen in IJsland. Daarvoor deed Merlin een aanvraag bij de IJslandse overheid. Eerder deed het concern al een aanvraag in Rusland, maar die werd geweigerd.

Toen Merlin het park in 2011 kocht ging dit samen met de belofte de dieren terug te brengen naar de natuur. Het concern is principieel tegen het houden van walvisachtigen in gevangenschap. Opvallend is wel dat de dolfijnen van het eerder gekochte Gardaland ook naar een Griekse zeepen zouden verhuizen, maar uiteindelijk in een ander park belandden. Hetzelfde gold voor de dolfijnen van het Duitse Heidepark welke verhuisden naar een andere dierentuin.

IJsland is niet onbekend met het zeepen fenomeen. In 1998 werd orka Keiko, de ster uit Free Willy, ook naar IJsland gebracht om hem voor te bereiden op een leven in de natuur. Dat bleek geen succes, want een jaar na zijn vrijlating stierf het dier in december 2003. Het is nog onduidelijk of de beloega’s van Merlin ook uitgezet zullen worden.

Geschreven door Reacties uitgeschakeld voor Merlin Entertainments wil beloega’s naar IJsland sturen Categorie: 2016