Blijdorp onthult ideeën verbouwing Oceanium

Diergaarde Blijdorp maakte gisteren tegenover de leden van vereniging Vrienden van Blijdorp de eerste ideeën voor de verdere verbouwing van het Oceanium bekend. 

Het Oceanium werd in 2001 geopend en het aquariumcomplex is momenteel toe aan groot onderhoud. Daarmee grijpt Blijdorp de kans aan om minder attractieve gebieden opnieuw in te richten. De komende jaren wordt het aquarium, onder de werktitel ‘Oceanium 2.0’, in veertien secties verbouwd. De thematische reis over de Atlantische Oceaan, langs de eilanden en kusten van Amerika en Europa, wordt losgelaten. In ‘Oceanium 2.0’ zien bezoekers wereldzeeën en eilanden uit de hele wereld. Afgelopen jaar werd de Caribische koraaltunnel al omgebouwd tot het Australische Great Barrier Reef met nieuw kleurrijk koraal.

Dit jaar nog zal het themagebied ‘Zee van Cortez’ opnieuw ingericht worden. In het midden zal een natuurbehoudslab verrijzen waarin vrijwilligers, net als in het al aanwezige publiekslab, bezoekers één op één meer informatie geven over sterk bedreigde koudbloedige dieren. In dit lab zullen diverse jonge dieren uit de succesvolle fokprogramma’s te zien zijn zoals de Annam-waterschildpad, Chinese krokodilstaarthagedis en McCords slangehalsschildpad. De gilamonsters en McCords doosschildpadden krijgen er een vaste stek. Om het natuurbehoudslab heen zullen onder andere de renkoekoek, Antilliaanse groene leguaan, Lake Patzcuaro salamander, San Francisco kousenbandslang, vuursalamander en diverse gifkikkers en spinnen te zien zijn. In de bestaande cactustuin komen ploegschaarschildpadden te leven, het aquarium ernaast krijgt een Madagaskar thema. De eerste kostenraming wordt op 750.000 euro geschat.

In de toekomst zal de ingang van het aquarium naar voren getrokken worden. Verhoogde havenhuisjes zullen het zeeleeuwenverblijf een ‘Fisherman’s Wharf’ uiterlijk geven waardoor bezoekers bij binnenkomst de dieren onderwater zien zwemmen. Vogelverblijf ‘Bass Rock’ zal omgebouwd worden tot een doorloopverblijf met vrij levende vogels. Momenteel houdt het park nog in overweging daar een overdekte kas van te maken.

Het park wil verder nog steeds een tropische kas met dieren van diverse eilanden toevoegen zoals al eerder werd gemeld. Duidelijk is nu dat de Galapagosschildpadden en Komodovaranen daar naartoe zullen verhuizen. Op dit moment wordt bekeken of in deze kas ook een doorloopgebied met makisoorten uit Madagaskar gerealiseerd kan worden.

De Noordzeeaquaria, het grote haaienbassin en het pinguïnverblijf zullen grotendeels ongewijzigd blijven. Maar om de beleving verder te versterken zal hier onder andere gewerkt gaan worden met interactieve projecties op de vloer. In het Noordzee gedeelte zal het verhaal van riviermonding het Haringvliet verteld worden met de Europese steur als symbolische ambassadeur. Voor het het Amazone-gebied en het voormalige zeeotterverblijf zijn nog geen concrete plannen.

Op 12 maart organiseert de vereniging weer een lezing, dan over de bouw van het verblijf voor gelada’s.


Concept: indeling ‘Oceanium 2.0’


Concept: verplaatsing ingang en zeeleeuwenverblijf

 Concept: herinrichting ‘Zee van Cortez’

Reacties zijn gesloten.