Alles over de jonge beloega in Valencia

Op 15 november 2016 om 16.00 uur vond er een unieke gebeurtenis plaats in aquarium Oceanogràfic in Valencia: de geboorte van een beloega-jong. Het Spaanse aquarium is de enige plek in West-Europa waar je deze bijzondere witte dolfijnensoort kan zien.

De jonge beloega kwam na een draagtijd van 502 dagen ter wereld. Het mannetje kreeg de naam Kylu. Omdat de moeder het jong helaas niet zoogde waren de dierverzorgers genoodzaakt om het jong zelf te voeden. De eerste twee levensmaanden bracht het jong samen met moeder in een bassin achter de schermen door, waar ze 24 uur per dag geobserveerd werden door dierverzorgers en dierenartsen. Om de twee uur kreeg de jonge witte dolfijn kunstmatige melk. Voor de benodigde kennis werden er ervaringen uitgewisseld met SeaWorld en Vancouver Aquarium. Met resultaat, de jonge beloega groeit nu 1 kg per dag. Sinds deze week krijgt het jong ook vis te eten en is het te zien voor publiek.

De ouders van Kylu heten Yulka (moeder) en Kairo (vader). Zij verhuisden in 2003 vanuit een Argentijns aquarium naar Valencia, het openingsjaar van Oceanogràfic. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit het wild, de Noordelijke poolzeeën. In 2006 kregen ze hun eerste jong, maar dat overleed na 25 dagen.

Het Oceanogràfic in Valencia is het grootste aquarium in Europa. Zo bevat de aquariumtank met haaien en roggen 7 miljoen liter zeewater en het bassin van de tuimelaardolfijnen maar liefst 26 miljoen liter zeewater. De diercollectie is ook zeer gevarieerd. Naast de vissen en dolfijnen leven er onder andere walrussen, pantserkrokodillen en veel vogels zoals pinguïns, pelikanen en flamingo’s. Begin 2016 is het hele aquarium grondig vernieuwd, het kreeg in dat jaar 1,2 miljoen bezoekers over de vloer.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>