Nieuwe zeehondenopvang Eemsdelta wacht op aankoop locatie

Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta wacht nog steeds op de definitieve aankoop van de beoogde locatie in Termunterzijl. Intussen voert de nieuwe opvang gesprekken met de gemeente Delfzijl voor een andere tijdelijke locatie.

De zeehondenopvang maakte in juli 2016 al bekend dat het een locatie had gevonden aan de Schepperbuurt in Termunterzijl. De stichting hoopte in november/december klaar te zijn met verbouwing van het pand, maar is op dit moment nog steeds in afwachting van de definitieve afwikkelingen rondom de verkoop. Naast een zeehondenopvang zijn er ook appartementen en een pannenkoekenrestaurant gepland in het pand. De verbouwtekeningen zijn al klaar. Om toch zeehonden te kunnen opvangen is de stichting nu opzoek naar een andere tijdelijke locatie in de gemeente Delfzijl.

De opvang ving sinds mei 2016 al zeehonden op achter Vishandel & Restaurant Landman in Termunten. Maar de gemeente stond dat niet toe op die plek omdat de opvang niet in het bestemmingsplan paste. Ongeveer een maand na de start stopte de opvang toen, de 17 zeehonden werden overgebracht naar andere opvangcentra in Nederland.

De stichting heeft tot 1 juli 2017 tijdelijk toestemming van Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken om zeehonden op te vangen. Er is op dit moment nogal een verschil van inzicht bij verschillende partijen over wanneer, welke en hoe zeehonden moeten worden opgevangen in Nederland. Staatssecretaris Van Dam laat daarom samen met de provincies wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar het opvangbeleid voor zeehonden. Op basis van het onderzoek komt de staatssecretaris met nieuwe regels voor de opvangcentra, de nieuwe regelgeving gaat gelden vanaf 1 juli 2017.

Op Terschelling wordt er ook gewerkt aan een nieuwe zeehondenopvang.  In Nederland worden er al zeehonden opgevangen bij Ecomare op Texel, Zeehondencentrum Pieterburen en A Seal in Stellendam.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>