Amerikaanse marine zet dolfijnen in voor redding vaquita bruinvis

In een laatste poging om de ernstig bedreigde vaquita bruinvis te redden wordt gebruik gemaakt van tuimelaardolfijnen van de Amerikaanse marine. In mei begint een operatie om een aantal vaquita bruinvissen te vangen en onder te brengen in een zeepen. 

De tuimelaardolfijnen van de Amerikaanse marine worden ingezet om de vaquita bruinvis op te sporen waarna een speciaal team zal pogen de dieren te vangen en ze over te  brengen naar een afgezet stuk zee in de Golf van Californië. Uiteindelijk doel van de operatie is dat de bedreigde bruinvis zich zal voortplanten in deze zeepen en uitsterving van de soort te voorkomen.

Momenteel leven er nog circa 60 vaquita bruinvissen in het wild. De grootste bedreiging voor de soort is bijvangst door vissers die op totoaba vis jagen in het leefgebied van de bruinvis, de Golf van Californië. Onder andere Sea Sheperd heeft zich uitgesproken tegen het plan om de bedreigde bruinvis te vangen, volgens hen zouden vissers door de reddingsactie hun activiteiten alleen maar uitbreiden.

Vorig jaar werd al een test gedaan waarbij dolfijnen werden ingezet om de vaquita bruinvis op te sporen. Dit bleek succesvol, de dolfijnen wisten een aantal bruinvissen te vinden. De Amerikaanse marine heeft zo’n 80 tuimelaardolfijnen in haar bezit die getraind zijn om mijnen op te sporen. De thuisbasis bevindt zich in San Diego waar de dieren leven in zeepennen langs de kust.

 

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>