Opnieuw bruinvis dood in onderzoekscentrum

In onderzoekscentrum Seamarco is opnieuw een bruinvis overleden. Dat melden bronnen aan Scherpe Rugvinnen. Dit zou de vijfde bruinvis zijn die overlijdt in het centrum.

Het zou gaan om bruinvis Sjors. Het mannelijke dier werd in 2014 opgevangen door Stichting SOS Dolfijn, toen nog gevestigd op het Dolfinarium. Na een rehabilitatie periode bleek dat het dier niet meer terug kon keren naar de natuur en werd het dier overgedragen aan het Dolfinarium waar de bruinvis samen leefde met een groep soortgenoten.

In oktober 2015 werd het dier echter samen met een andere bruinvis overgebracht naar het onderzoekscentrum van Seamarco. Bronnen melden dat het Dolfinarium de dieren niet naar het onderzoekscentrum wilde sturen door onenigheid over de verzorging van de bruinvissen. Het ministerie verplichtte het park echter de dieren over te dragen. De twee dieren werden naar Seamarco gestuurd als gevolg op de dood van de twee bruinvissen die het onderzoekscentrum eerder huisvestte.

Er worden al langer vraagtekens gesteld bij de verzorging en onderzoeksmethoden van Seamarco. Bruinvis Sjors had een gewicht van 33 kilogram blijkt uit een recent onderzoeksrapport van het centrum zelf. Dat is opmerkelijk, omdat het dier op een leeftijd van drie tot vier jaar oud werd geschat en bij vertrek uit het Dolfinarium 31 kilogram woog. In de tussentijd zou het dier dus twee kilogram zijn aangekomen terwijl bruinvissen op die leeftijd nog groeien. Volgens bronnen zou dit een gevolg zijn van dat het dier te weinig voeding kreeg. Uit hetzelfde rapport blijkt namelijk dat de bruinvis dagelijks 2 tot 2,5 kilogram vis te eten kreeg. Dat is volgens bronnen te weinig, omdat bruinvissen zowel in het wild als onder menselijke zorg dagelijks 10% van hun lichaamsgewicht aan vis eten.

Seamarco is een onderzoekscentrum in Wilhelminadorp en wordt gerund door Ron Kastelein. Tot eind jaren ’90 was Kastelein verbonden aan het Dolfinarium maar vertrok nadat hij toen al onenigheid kreeg over de verzorging van dieren. In 2016 kreeg Seamarco nog een vergunning om meer bruinvissen te gaan houden. Momenteel leeft er nog één bruinvis in het centrum.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>