Special: Burgers’ Mangrove open voor publiek

Sinds vandaag is de nieuwe tropenhal Burgers’ Mangrove open voor bezoekers. In deze tropenhal van Burgers’ Zoo zijn onder andere zeekoeien onderwater te zien.

De Mangrove is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize, waar Burgers’ Zoo al meer dan 27 jaar een natuurgebied beschermt van 234 km². Het entreeplein voor de hal is dan ook vormgegeven als een grensovergang naar Belize en tropisch beplant. Via huisjes in Caribische stijl lopen de bezoekers de overdekte mangrove binnen.

De in- en uitgang is aangekleed als hoofdkantoor van rangers in het beschermde natuurgebied van Belize. Door middel van borden en digitale schermen worden bezoekers geïnformeerd over het natuurbehoudsproject van de Arnhemse dierentuin. ‘Zeekoe-blazers’ voorkomen het beslaan van brillen en camera’s in de hal.

In de hal komen bezoekers aan bij een strandje. Via een brug wordt de ‘zeekoeienkreek’ overgestoken. Naast de brug ligt tussen de mangrovebomen een klein poeltje met vieroogvissen.

De vlonder na de brug kronkelt door en komt uit bij een veranda. Daar kijken bezoekers uit over een moddervlakte waar, bij eb, wenkkrabben en Atlantische degenkrabben te zien zijn. In dit zoutwaterbassin wordt de getijdencyclus nagebootst.

Vervolgens lopen de bezoekers langs een panoramaruit van 12 bij 1,8 meter. Hier zijn drie Caribische zeekoeien onderwater te zien. Het nieuwe bassin heeft een inhoud van één miljoen liter zoetwater. De zeekoeien delen het bassin met roodwangschildpadden en enkele kleine vissoorten waaronder quetzalcichlide, parelmoercichlide, groene zwaarddrager, gestreepte astyanax en Gills molly.

Naast het zeekoeienverblijf ligt een droogbosdeel met een avonturenpad. Hier houden de circa 1000 vlinders zich hoofdzakelijk op, de nectarplanten dienen als voedselbron voor de vlinders. In de hal vliegen ook enkele vogelsoorten los zoals de witvleugelduif, rosse fluiteend, purperen suikervogel en Jacarinagors.

De nieuwe hal heeft 5,7 miljoen euro gekost en beslaat een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Met name de planten in de Mangrove hebben nog de tijd nodig om te groeien tot het bos dat de dierentuin voor ogen heeft. Op termijn zullen er stapsgewijs meer diersoorten worden toegevoegd aan de hal zoals mangrovekwallen, heremietkreeftjes, leguanen, diverse vogel- en vissoorten. Verder is er sprake geweest om een kleine apensoort toe te voegen.

Plattegrond Mangrove

Voor de toekomst is Burgers’ Zoo al een volgend project aan het plannen. Wat dat gaat worden is geheim, maar de dierentuin geeft aan de komende jaren niet stil te willen staan.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>