Dierentuinarchitect wil PvdD in kabinet

Erik van Vliet, een bekende dierentuinarchitect, stelt voor dat de Partij voor de Dieren ook aanschuift bij de kabinetsformatie. Dat is opvallend, omdat die partij dierentuinen juist wil verbieden.  

Van Vliet noemt de PvdD een ‘one issue partij’ die maar beperkte inbreng zou hoeven te krijgen. Verder noemt hij het plan om dierentuinen te verbieden een ‘proefbalonnetje’.
Veel bijval krijgt hij niet op zijn bericht, onder het bericht staan diverse negatieve reacties die zijn mening niet delen.

De PvdD wil dat dierentuinen worden omgevormd tot een tijdelijke opvang voor dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden. De partij ziet het liefst dat er per direct wordt gestopt met het fokken van dieren in dierentuinen. De PvdD is de enige partij die dierentuinen wil verbieden. Enkel GroenLinks wil de dierenwelzijnseisen voor dolfijnen aanscherpen. De SP en PVV willen dat het houden van zeezoogdieren in bassins met chloor moet stoppen.

Erik van Vliet is sinds jaar en dag de huisarchitect van Dierenpark Amersfoort. Daarnaast ontwerpt hij ook voor andere dierentuinen. Onder andere het pinguïnverblijf in Zoo Antwerpen is van zijn hand.

One comment

  1. Erik van Vliet

    Dank voor de aandacht. Ik bepleit geen deelname van de Partij voor de Dieren aan de kabinetsformatie maar verwacht dat deze mogelijkheid om tot een meerderheidskabinet te komen, binnenkort onderzocht zal worden. Als het gebeurt, is het goed om je als dierentuinfan op een genuanceerd standpunt te beraden. Onderstaand vraag ik support voor het mijne.

    De vrees dat er zeer radicale maatregelen geeist worden als de Partij voor de Dieren uitgenodigd wordt tot deelname aan de kabinetsformatie, is niet zonder grond. De reactie onder de bevolking die dan ontstaat, zal echter zelfs de Zwarte Pieten-discussie totaal doen verbleken. Ik denk daarom dat er eerder om strengere wetgeving dan om sluiting van dierentuinen gevraagd zal worden. En dat is in het belang van de betere grote en kleine dierentuinen. In Amersfoort ontwikkelen we een leeuwenproject waar relaties met in situ natuurbehoud van de soort, een inspirerende educatie en state of de art dierwelzijn centraal staan. Je kunt dat soort dingen ook allemaal achterwegen laten in Nederland, gemakkelijker dan elders in de EU. Kijk maar naar de niet nader te noemen leeuwenkooi in Limburg (niet in GaiaZoo uiteraard maar in de buurt). Burgers’ Zoo opent binnenkort een vlinderbeleving geintegreerd in geloofwaardige samenhang met een mangrovethema maar zal bezoekersantallen afgeroomd zien worden door negen (!) Nederlandse stand alone vlinderhouderijen, de meeste zonder enige samenhangende educatie. Aangescherpte wetgeving die dierentuinen toetst op educatieve, welzijns-, en soortbehouds-doelstellingen is in ons eigen belang. Ik schrok van de opmerking van Sander Hofman over Marianne Thieme’s naieve beeld van respectvolle omgang met mensapen. Van de fractieleiders van de zogenaamde motorblokpartijen mag je waarschijnlijk nog minder verwachten. Mocht het komen tot PvdD-deelname aan de formatie, kunnen jullie wellicht iets van jullie zorg ook aan hen overbrengen, het liefst vanuit de hierboven aangereikte insteek.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>