Nieuwe zeehondenopvang Eemsdelta 17 juni open

Zeehondenopvang Eemsdelta opent 17 juni haar deuren, wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl zal om 12 uur de officiële opening verrichten. Daarna kunnen geïnteresseerden gratis de opvang bekijken.

De nieuwe zeehondenopvang is gevestigd in een voormalig toiletgebouw op Camping Zeestrand in Termunterzijl. Het gaat om een tijdelijke locatie voor een periode van maximaal twee jaar. De tijdelijke opvang heeft een opvangcapaciteit van ongeveer tien tot twaalf zeehonden afkomstig uit regio Eemsdelta en de Dollard, met een maximum van vijftien. Er is nog geen bezoekerscentrum, belangstellenden kunnen enkel de verzorging van de dieren via de ramen volgen.

Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta wacht nog steeds op de definitieve aankoop van een permanente locatie in de Schepperbuurt in Termunterzijl. Naast een zeehondenopvang zijn er daar ook appartementen en een pannenkoekenrestaurant gepland. De verbouwtekeningen zijn al klaar.

De opvang ving sinds mei 2016 al zeehonden op achter Vishandel & Restaurant Landman in Termunten. Maar de gemeente stond dat niet toe op die plek omdat de opvang niet in het bestemmingsplan paste. Ongeveer een maand na de start stopte de opvang toen, de 17 zeehonden werden overgebracht naar andere opvangcentra in Nederland. De nieuwe tijdelijke opvang in Termunterzijl is wel goedgekeurd door de gemeente.

De stichting heeft tot 1 juli 2017 tijdelijk toestemming van Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken om zeehonden op te vangen. Er is op dit moment nogal een verschil van inzicht bij verschillende partijen over wanneer, welke en hoe zeehonden moeten worden opgevangen in Nederland. Staatssecretaris Van Dam laat daarom samen met de provincies wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar het opvangbeleid voor zeehonden. Op basis van het onderzoek komt de staatssecretaris met nieuwe regels voor de opvangcentra, de nieuwe regelgeving gaat gelden vanaf 1 juli 2017.

Op Terschelling wordt er ook gewerkt aan een nieuwe zeehondenopvang. In Nederland worden er al zeehonden opgevangen bij Ecomare op Texel, Zeehondencentrum Pieterburen en A Seal in Stellendam.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>