Geen bruinvissen naar Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans in Zeeland ziet af van de plannen om bruinvissen te gaan houden. Dat zei Bert van de Hoef, directeur Benelux van Aspro Parks, tegen Omroep Zeeland.

Deltapark Neeltje Jans wilde twee bruinvissen, afkomstig uit Dolfinarium Harderwijk, gaan houden in het huidige zeeleeuwenbassin. Daarvoor had het park een vergunning aangevraagd. Volgens Van de Hoef is er onder andere bezwaar aangetekend door groepen dierenrechtenactivisten. Hij zei dat daardoor de kans bestond dat het Deltapark in eindeloze juridische procedures zou terechtkomen. “Daar had ik geen zin in. Ik besteed mijn tijd liever aan het bedenken van leuke dingen voor de mensen die naar Neeltje Jans komen.” De plannen voor een nieuw zeeleeuwenverblijf in Neeltje Jans gaan wel door, Van de Hoef verwacht dat het verblijf met Pasen volgend jaar af is.

Begin deze maand werd er gedemonstreerd tegen de komst van de bruinvissen naar Neeltje Jans. De actievoerders vonden het niet kunnen dat bruinvissen in een bassin worden gehuisvest, ze zien de dieren liever zwemmen in een afgebakend deel van de Oosterschelde. Wetenschappelijk onderzoek en de aanwezigheid van publiek rond een bassin geeft volgens hen te veel stress voor de dieren. Van der Hoef vindt de argumenten belachelijk. De bruinvissen zijn in het verleden gestrand en kunnen niet meer uitgezet worden. Ook is het volgens hem educatief om deze relatief onbekende dieren te laten zien aan het publiek.

Zowel Deltapark Neeltje Jans als Dolfinarium Harderwijk zijn eigendom van het Spaanse recreatiebedrijf Aspro Parks.

One comment

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>