Frankrijk verbiedt fok met orka’s en dolfijnen

Op de dag voor de presidentsverkiezingen heeft de Franse overheid de nieuwe wetgeving voor dolfinaria onverwachts uitgebreid met een verbod op het fokken van orka’s en dolfijnen. De Franse dierentuinvereniging AFdPZ is verbijsterd en kwaad.

Het fokverbod betekent op lange termijn een einde voor het houden van van dolfijnen in Frankrijk. Ook de import van nieuwe dieren is niet toegestaan. Het verbod is een grote verrassing: afgelopen woensdag was er alleen sprake van een nieuwe wet met strengere regels op het gebied van huisvesting en omgang met de dieren. Door protesten van dierenrechtenorganisaties is de wet gisteren onverwachts aangepast. Marineland Antibes liet vorige maand weten, zelf besloten te hebben om niet meer te fokken met orka’s.

Rodolphe Delord, voorzitter van de Franse dierentuinvereniging AFdPZ en directeur van Zoo de Beauval, vindt het fokverbod voor dolfijnen onbegrijpelijk. Volgens hem is het verbod niet goed voor het welzijn van de dieren. Hij geeft aan dat de overheid niet kan verwachten dat dierenparken stoppen met het houden van dolfijnen en tegelijkertijd investeren in grotere verblijven.

De AFdPZ werkte mee aan het wetsontwerp en zei verheugd te zijn met de nieuwe wetgeving. Het fokverbod komt daarom onverwachts. De AFdPZ neemt mogelijk juridische stappen om het verbod tegen te gaan. Ook Jon Kershaw, dierenmanager van Marineland Antibes, is boos over het besluit.

In Frankrijk worden er tuimelaardolfijnen gehouden in Marineland Antibes, Parc Astérix en Planete Sauvage. Marineland heeft ook vier orka’s. De gehele nieuwe wet is hier te lezen.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>