Utrechts centrum kweekt roggen en haaien voor terugkeer natuur

Blue Linked, een Utrechts onderzoekscentrum, kweekt diverse soorten roggen en haaien om ze later te herintroduceren in de Noordzee.

Volgens bioloog Michael Laterveer staan veel soorten haaien en roggen in de Noordzee er niet goed voor. In zijn onderzoekscentrum kweekt hij momenteel met meerdere soorten roggen en haaien en is van plan om deze in de toekomst terug te brengen naar de Noordzee.

,,Op land is het gebruikelijk om soorten waarmee het slecht gaat te herintroduceren. Waarom niet op zee?” vertelt projectleider Monique van de Water aan het AD. ,,Dierentuinen en aquaria hebben voldoende eieren beschikbaar. Het is zonde om die te vernietigen, zoals nu gebeurt.” Op de website van het project is te lezen dat de eikapsels afkomstig zijn van Dolfinarium Harderwijk. Intussen zwemmen er in Utrecht bijna 250 jonge stekelroggen (Raja clavata) van uiteenlopende leeftijden in goede gezondheid rond. Ecomare op Texel heeft begin dit jaar al 6 stekelroggen ontvangen van Blue Linked.

Blue Linked heeft een half miljoen euro gekregen om het project uit te voeren. Het doel is om in september de eerste groep stekelroggen uit te zetten in de Noordzee. Wanneer dat een succes wordt wil Laterveer ook andere soorten proberen uit te zetten in de Noordzee.

Meer informatie over het project is te lezen op de website van Blue Linked.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>