SOS Dolfijn schiet gestrande bruinvis te hulp

Vanmorgen kreeg SOS Dolfijn een melding binnen over een levend gestrande bruinvis op Terschelling. Het dier is direct weer vrij gelaten op zee.

Omdat SOS Dolfijn momenteel niet beschikt over de faciliteiten om bruinvissen en dolfijnen opvang te bieden zijn er twee opties voor gestrande dieren: het dier uit het lijden verlossen en te laten inslapen of het dier terug plaatsen in zee.

Vanochtend is er voor gekozen om de gestrande bruinvis een tweede kans te geven en zo spoedig mogelijk weer vrij te laten op zee. Doorslaggevend voor deze keuze waren de leeftijd van het dier en de toestand waarin het dier verkeerde. Het dier had geen zichtbaar ernstige verwondingen, was goed doorvoed en maakte een levendige en alerte indruk. De zee condities waren rustig en de toestand van het dier werd ook door de dierenarts als goed bevonden. Dankzij een gezamenlijke actie met KNRM Terschelling Station Paal 8 en Staatsbosbeheer is het dier snel na de stranding per boot een aantal kilometers de zee opgebracht.

Vorige maand werd er helaas nog een gestrande jonge bruinvis in Rockanje geëuthanaseerd omdat het dier niet direct weer terug in zee kon. De stichting SOS Dolfijn onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een nieuw opvangcentrum voor bruinvissen te ontwikkelen in Zeehondencentrum Pieterburen. Dat kost enkele tonnen per jaar, daarom roept de stichting op, om geld te doneren.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>