NVD directeur: ‘Zonder ontwikkeling geen dierentuinen meer over 20 jaar’

Volgens de directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), Marielle van Aggelen, zijn er over twintig jaar geen dierentuinen meer als zij niet blijven ontwikkelen. Dat schrijft ze in De Harpij, een vakblad voor dierentuinmedewerkers. 

Van Aggelen verteld dat het goed gaat met NVD dierentuinen, maar dat dat geen reden mag zijn om achterover te leunen en dierentuinen juist mee moeten veranderen. Daarom heeft de vereniging een actieplan gemaakt dat loopt tot 2020. Van Aggelen wil dat de NVD een keurmerk wordt onder dierentuinen in Nederland. Dierentuinen die niet lid zijn van de NVD kunnen volgens haar bijdragen aan een negatief beeld over het houden van wilde dieren omdat zij niet voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen.

Vorig jaar zetten NVD dierentuinen de eerste stappen om transparant te zijn tegenover het publiek, het publiek wordt sinds vorig jaar actiever geïnformeerd over vraagstukken als dierenwelzijn en surplusdieren. Om de NVD duidelijker neer te zetten is een lobbybureau ingehuurd om de boodschap over te brengen naar politieke partijen. Onder andere het NVD visitatiesysteem, waarmee leden worden gekeurd, en de Werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek is een onderdeel van die boodschap.

In 2017 wil de vereniging meer veranderingen doorvoeren voor haar leden. In de loop van het jaar willen zij met ‘Gouden regels’ komen voor een NVD lidmaatschap. Daarbij kan gedacht worden aan een verplichte duurzame bedrijfsvoering, regels met betrekking op met welke dierentuinen dieren worden uitgewisseld, beleid over het houden van witte tijgers en gekruiste dieren en het leveren van een concrete bijdrage aan natuurbehoud.

Dierentuinen zullen na het opstellen van deze regels de tijd krijgen om hier aan te voldoen. Door de nieuwe regels wil Van Aggelen er voor zorgen dat NVD dierentuinen ook in de toekomst toonaangevend blijven.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>