Handel in Russische orka’s lucratiever dan ooit

De handel in Russische orka’s lijkt lucratiever dan ooit. Sinds 2012 zijn al 22 orka’s gevangen en verhandeld naar dolfinaria in Rusland en China.

Vrijwel jaarlijks worden er quota’s afgegeven voor de vangst van orka’s in de Zee van Ochotsk. Tot 2012 werden er daar enkel sporadisch orka’s gevangen. De technieken bleken vaak niet succesvol waarbij orka’s ontsnapten of overleden en logistiek bleek een groot probleem rondom de Zee van Ochotsk. Dat veranderde in augustus 2012 toen een vrouwelijke orka werd gevangen. De vangst van dat dier was succesvol en was het startsein van meerdere vangsten. Sindsdien werden in ieder geval 22 orka’s gevangen. Drie van die dieren vertrokken naar het Russische Moskvarium, negen dieren naar Chimelong Ocean Kingdom en naar verluid twee dieren in Linyi Polar Ocean Park, vier dieren in Shanghai Haichang Polar Ocean World. Daarnaast zouden nog eens vier orka’s in een Russisch tussenstation in Nakhodka wachten op hun eindbestemming.

De handel ligt in handen van een aantal Russische partijen die zichzelf White Sphere noemen, een samenwerking van White Whale, een bedrijf dat diverse soorten zeezoogdieren waaronder beloega’s vangt, het gelijknamige White Sphere, een bedrijf dat dolfinaria en aquaria bouwt en Aquatoriya, een concern dat dolfinaria exploiteert in Rusland. White Sphere ontkende verantwoordelijk te zijn voor de vangst van orka’s langs de Russiche kust, maar dat lijkt niet op te gaan. Aquatoriya blijkt namelijk een aandeel te hebben in LLC Sochinskiy Delfinariy. Dat bedrijf verkreeg de vergunningen om meerdere orka’s te vangen.

De groei van het aantal dolfinaria in China is een gevolg van de steeds rijker wordende bevolking waardoor deze parken meer dan ooit in trek zijn. De budgetten voor projecten  in China zijn vaak hoog waardoor er ook mogelijkheden zijn om diersoorten te houden die vroeger ondenkbaar waren, zoals orka’s. De exacte verkoopwaarde van een orka is moeilijk te achterhalen maar zal in de miljoenen euro’s per dier liggen.

Reageren

Je kunt de volgende HTML codes gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>