Category: 2018

17% meer bezoekers Oceanogràfic Valencia

Het Oceanogràfic in Valencia heeft vorig jaar 1.405.030 bezoekers ontvangen. Een stijging van maar liefst 17% ten opzichte van 2016.

In Oceanogràfic was afgelopen jaar veel nieuws te beleven. Het opende een kwallententoonstelling en 4D-theater. Ook waren er voor het eerst duivelsroggen en een jonge beloega te zien.

Het Oceanogràfic in Valencia is het grootste aquarium in Europa. Zo bevat de aquariumtank met haaien en roggen 7 miljoen liter zeewater en het bassin van de tuimelaardolfijnen maar liefst 26 miljoen liter zeewater. Daarnaast leven er onder andere beloega’s, walrussen, pantserkrokodillen en pinguïns.

Burgers’ Zoo heeft nieuw masterplan

Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem heeft een nieuw masterplan gemaakt voor de komende 10 jaar. Dat is te lezen op de website van een betrokken landschapsarchitect.

In ‘Masterplan 2017-2027’ wordt in nauwe samenspraak met verschillende binnen de dierentuin aanwezige disciplines de koers voor de komende 10 jaar uitgestippeld zo is te lezen op de website. ‘Een gevarieerde dierentuin binnen een robuust Veluws landschap, een heldere routing en verdere doorontwikkeling van de gethematiseerde ecodisplays vormen de basis van het nieuwe masterplan.’

Het afgelopen jaar zijn enkele dierverblijven in het oude rotsgedeelte bij de ingang van het park leeg komen te staan. De dwergnijlpaarden, Zuid-Amerikaanse tapirs en rode duikers zijn vertrokken naar andere dierentuinen. Over de inhoud van het masterplan en wat er met de lege dierverblijven gaat gebeuren is nog niks bekend gemaakt. Wel wil het park het liefst nog voor de zomer de eerste 1250 zonnepanelen plaatsen op het dak van het Safari Meeting Centre.

Burgers’ Zoo trok vorig jaar zo’n 1,15 miljoen bezoekers. Het park staat bekend om de gethematiseerde ecodisplays zoals het aquarium ‘Ocean’ en de recent geopende ‘Mangrove’ hal met zeekoeien.

Japans en Chinees aquarium gaan samenwerken in orkafok

Het Japanse Port of Nagoya aquarium en het Chinese Chimelong Ocean Kingdom willen samen een fokprogramma voor orka’s opzetten door sperma uit te gaan wisselen.

De twee parken willen samen een nieuw fokprogramma opzetten. Van de mannelijke orka’s in het Chimelong park zal sperma worden afgenomen en zal geïnsemineerd worden bij het oudste vrouwtje in Port of Nagoya. Het jongere mannelijke en vrouwelijk dier in Nogoya zijn nog niet geslachtsrijp.

Port of Nogoya aquarium huisvest momenteel drie orka’s, allen afkomstig uit Kamogawa Seaworld. In Chimelong Ocean Kingdom leven negen orka’s, welke voorlopig nog niet te zien zijn voor publiek.

 

Video: Grootste aquarium van Europa gaat 19 mei open

De grootste aquariumtank van Europa gaat op 19 mei 2018 open voor publiek. In dit Franse aquarium zullen onder andere mantaroggen, hamerhaaien en zeeschildpadden te zien zijn.

In de Franse kuststad Boulogne-sur-Mer wordt momenteel gewerkt aan de uitbreiding van het aquarium Nausicaá. De opening komt anderhalve maand eerder dan verwacht, afgelopen najaar zei directeur Philippe Vallette nog dat de uitbereiding 30 juni open zou gaan.

Hoogtepunt wordt de grootste aquariumtank van Europa met een inhoud van ruim 9,5 miljoen liter water. Door een tunnel (18 meter lang) en een grote ruit (20 meter breed, 5 meter hoog) kunnen bezoekers straks naar de haaien, mantaroggen en vissen kijken. De nieuwe aquariumtank is inmiddels helemaal gevuld met zoutwater. Eerder werd de tank al twee keer gevuld met zoetwater om te testen of het bassin waterdicht was. Achter de schermen zwemmen al geschulpte hamerhaaien in quarantaine voor deze gigantische uitbreiding.

De bouwkosten van deze eerste fase bedragen in totaal 57 miljoen euro. Er zijn ook plannen voor een tweede fase met walrussen. Aquarium Nausicaá heeft de ambitie om van de huidige 600.000 bezoekers per jaar naar een miljoen bezoekers te groeien. Het aquarium wil op een leuke, educatieve en wetenschappelijke wijze bezoekers de relatie tussen de mens en oceaan laten zien.

Artist impressions

Opnieuw bruinvis dood in onderzoekscentrum

In onderzoekscentrum Seamarco is opnieuw een bruinvis overleden. Dat melden bronnen aan Scherpe Rugvinnen. Dit zou de vijfde bruinvis zijn die overlijdt in het centrum.

Het zou gaan om bruinvis Sjors. Het mannelijke dier werd in 2014 opgevangen door Stichting SOS Dolfijn, toen nog gevestigd op het Dolfinarium. Na een rehabilitatie periode bleek dat het dier niet meer terug kon keren naar de natuur en werd het dier overgedragen aan het Dolfinarium waar de bruinvis samen leefde met een groep soortgenoten.

In oktober 2015 werd het dier echter samen met een andere bruinvis overgebracht naar het onderzoekscentrum van Seamarco. Bronnen melden dat het Dolfinarium de dieren niet naar het onderzoekscentrum wilde sturen door onenigheid over de verzorging van de bruinvissen. Het ministerie verplichtte het park echter de dieren over te dragen. De twee dieren werden naar Seamarco gestuurd als gevolg op de dood van de twee bruinvissen die het onderzoekscentrum eerder huisvestte.

Er worden al langer vraagtekens gesteld bij de verzorging en onderzoeksmethoden van Seamarco. Bruinvis Sjors had een gewicht van 33 kilogram blijkt uit een recent onderzoeksrapport van het centrum zelf. Dat is opmerkelijk, omdat het dier op een leeftijd van drie tot vier jaar oud werd geschat en bij vertrek uit het Dolfinarium 31 kilogram woog. In de tussentijd zou het dier dus twee kilogram zijn aangekomen terwijl bruinvissen op die leeftijd nog groeien. Volgens bronnen zou dit een gevolg zijn van dat het dier te weinig voeding kreeg. Uit hetzelfde rapport blijkt namelijk dat de bruinvis dagelijks 2 tot 2,5 kilogram vis te eten kreeg. Dat is volgens bronnen te weinig, omdat bruinvissen zowel in het wild als onder menselijke zorg dagelijks 10% van hun lichaamsgewicht aan vis eten.

Seamarco is een onderzoekscentrum in Wilhelminadorp en wordt gerund door Ron Kastelein. Tot eind jaren ’90 was Kastelein verbonden aan het Dolfinarium maar vertrok nadat hij toen al onenigheid kreeg over de verzorging van dieren. In 2016 kreeg Seamarco nog een vergunning om meer bruinvissen te gaan houden. Momenteel leeft er nog één bruinvis in het centrum.

Foto’s: Poema del Mar sinds vanmorgen geopend

Het nieuwe aquarium Poema del Mar is sinds vanmorgen dagelijks geopend voor publiek van 9.00 tot 18.00 uur. Een entreekaart kost 25 euro.

Het aquarium op het Spaanse eiland Gran Canaria werd op 17 december al officieel geopend. Door het ontbreken van één vergunning rondom de verbinding met het elektriciteitsnetwerk kon het aquarium niet eerder open voor publiek.

In het aquariumcomplex zijn zeeschildpadden, krokodillen en kleurrijke vissen te zien. De grote aquariumtank met een inhoud van 5,5 miljoen liter water huisvest onder andere zandtijgerhaaien, zandbankhaaien, pijlstaartroggen en gitaarroggen. De enorme onderwaterruit van 36 meter breed en 7 meter hoog is de grootste ruit van Europa en ongetwijfeld de publiekstrekker van het aquarium. Daarnaast is er een cilindervormig aquarium met een inhoud van 400.000 liter water waar onder andere zwartpuntrifhaaien en een zebrahaai leven. Lees meer…

Dolfinarium kan bezoekersaantallen nog niet noemen

In tegenstelling tot andere dierentuinen in Nederland kan het Dolfinarium nog niet zeggen hoeveel bezoekers het park in 2017 heeft ontvangen.

Vrijwel alle grote dierentuinen ontvingen vorig jaar meer bezoekers. Alleen in Diergaarde Blijdorp en Wildlands kwamen minder bezoekers over de drempel. Vorige maand werd bekend dat het Dolfinarium in het boekjaar 2014-2015 een verlies van 3,9 miljoen euro maakte. Het park zegt dat in 2016 zo’n 586.300 bezoekers langs kwamen

Dit jaar wil het Dolfinarium een nieuw waterpark openen en hoopt daarmee extra bezoekers te trekken.

Zeldzaam: witpuntrifhaai drachtig in Neeltje Jans

In Deltapark Neeltje Jans is een witpuntrifhaai drachtig. Dat melden de dierverzorgers van het park na een echo. 

De dracht van de witpuntrifhaai is bijzonder, in slechts vier andere aquaria werd eerder een witpuntrifhaai geboren. Het moederdier is sinds enkele weken drachtig. Op de echo waren twee jongen te zien. Witpuntrifhaaien hebben een draagtijd van 10 tot 13 maanden. Wanneer de jongen geboren zijn wordt het moederdier teruggeplaatst in het grote aquarium van het park om te voorkomen dat ze haar jongen op eet.

Deltapark Neeltje Jans heeft sinds 2012 witpuntrifhaaien in haar collectie. Tot die tijd had het park een grote collectie Noordzeevissen, maar die vond eigenaar Aspro Parks niet attractief genoeg.

Poema del Mar niet open door vergunning

Ondanks dat het nieuwe aquarium Poema del Mar op 17 december officieel geopend werd, is het aquarium op het Spaanse eiland Gran Canaria nog steeds niet te bezoeken.

Dat komt door het ontbreken van één vergunning rondom de verbinding met het elektriciteitsnetwerk. Het aquarium hoopt de vergunning binnen één of twee dagen te krijgen van de regering van de Canarische Eilanden. Dan zou het gloednieuwe aquarium volgende week open kunnen voor publiek.

In het aquariumcomplex zullen zeeschildpadden, krokodillen en kleurrijke vissen te zien zijn. De grote aquariumtank met een inhoud van 5,5 miljoen liter water huisvest onder andere zandtijgerhaaien, zandbankhaaien, pijlstaartroggen en gitaarroggen. De enorme onderwaterruit van 36 meter breed en 7 meter hoog is de grootste ruit van Europa en ongetwijfeld de publiekstrekker van het aquarium. Lees meer…