Category: 2017

‘Orka Morgan kan in de toekomst moeder worden’

Javier Almunia, directeur van de Loro Parque Foundation, zegt dat orka Morgan in de toekomst zeker een keer moeder zou kunnen worden. 

Dit vertelde Almunia aan een Spaanse krant nadat de CITES autoriteit nogmaals bevestigde dat de verhuizing van orka Morgan in 2011 naar het Tenerife rechtmatig was. De uitspraak van Almunia is opvallend, omdat de orka’s in Loro Parque eigendom zijn van het Amerikaanse SeaWorld. Dat bedrijf besloot vorig jaar te stoppen met het fokken van orka’s.

Loro Parque uitte eerder al kritiek op het besluit van SeaWorld om te stoppen met het fokken van orka’s. Volgens Loro Parque draagt het voortplanten van orka’s in gevangenschap bij aan de natuurlijke behoeften van de dieren. In Loro Parque leven momenteel zes orka’s, drie vrouwelijke en drie mannelijke dieren.

Spaans dolfinarium blijkt illegaal gebouwd

Het dolfinarium van Palmitos Park, een dierenpark op Gran Canaria, zou illegaal gebouwd zijn. 

Het park begon in 2007 met de bouw van het dolfinarium waarna een natuurbrand uitbrak en de bouw stilgelegd moest worden. De bouw werd later hervat waarna het dolfinarium in 2010 opende. In 2011 zou de eigenaar van het park, Aspro, pas een vergunning aangevraagd hebben. De vergunning die destijds werd afgegeven is nu afgekeurd, omdat er geen rekening gehouden zou zijn met het algemeen belang.

Het park is eigendom van het Spaanse Aspro Parks dat meerdere dolfinaria en waterparken exploiteert in onder andere Spanje en Frankrijk. Palmitos Park is nu nog het enige dierenpark op Gran Canaria. Er wordt momenteel ook een aquarium gebouwd op het eiland.

Nieuwe dierverblijven Libéma geopend

Afgelopen week heeft recreatiebedrijf Libéma in twee dierentuinen een nieuw dierverblijf geopend. In AquaZoo Friesland een verblijf voor nijlkrokodillen en in Safaripark Beekse Bergen een verblijf voor Californische zeeleeuwen.

Het nieuwe krokodillenverblijf in AquaZoo werd geopend door Sjoerd Feitsma, wethouder van de gemeente Leeuwarden. Er zijn 4 nijlkrokodillen uit een Spaanse dierentuin te zien, een mannetje en drie vrouwtjes van vijftien jaar oud. Het verblijf is gebouwd in de bestaande binnenruimte bij de ingang van het waterdierenpark. Lees meer

Koreaanse dolfijnen dinsdag terug naar zee

De twee tuimelaardolfijnen die vorige maand naar een zeepen in Zuid-Korea verhuisden worden dinsdag vrijgelaten in open zee.

Sinds 22 mei verblijven twee tuimelaardolfijnen, afkomstig uit een themapark, in een zeepen in het zuiden van Zuid-Korea. De dieren zouden illegaal gevangen zijn waarna de regering van het Aziatische land besloot de dieren terug naar zee te sturen. In de zeepen zouden de dieren afgelopen tijd getraind zijn voor een leven in de natuur.

Het is niet de eerste keer dat Zuid-Korea dolfijnen terugbrengt naar de natuur. In 2013 en in 2015 werden meerdere tuimelaardolfijnen uit hetzelfde park vrijgelaten.

Drijfnat trio opgepakt na inbraak Dolfinarium

Drie mannen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt nadat ze een kluis probeerden te stelen in Dolfinarium Harderwijk. Dat meldt de politie zaterdagochtend.

De mannen uit Tilburg, twee van 23 en een van 27 jaar oud, gingen er na de roof vandoor. Ze hadden een kluis gestolen, die later elders op het Dolfinarium werd aangetroffen. De politie kwam in actie na een melding van de bedrijfsbewaking en begon een achtervolging, ondersteund door honden en een helikopter.

De helikopter achterhaalde de locatie van een van de 23-jarige mannen. De andere twee inbrekers werden laat in de nacht op aanwijzing van een taxichauffeur ingerekend op het station, waar ze opvielen omdat ze in drijfnatte kleren rondliepen. De wijkagent van Harderwijk Zuid schrijft op Facebook dat hij het een ‘supernacht’ vond. Het trio zit voorlopig vast voor onderzoek en verhoor. Lees meer

Franse dolfinaria in hoger beroep

Tuimelaardolfijn met pasgeboren jong in Planète Sauvage vorig jaar

Het Franse Marineland Antibes en Planète Sauvage zijn in hoger beroep gegaan bij de Raad van State van Frankrijk tegen de nieuwe wet die verbiedt te fokken met dolfijnen. 

Volgens de parken is het verbod niet goed voor het welzijn van de dieren. Het zou zorgen voor gezondheidsrisico’s en het baren van een jong zou zeer belangrijk zijn voor de dieren. Volgens de parken is er geen wetenschappelijke basis om het fokken met dolfijnen te verbieden. Het laten zien van dolfijnen draagt volgens de hen bij aan bewustwording en natuurbescherming.

In mei werd in samenwerking met alle Franse dolfinaria (Marineland Antibes, Parc Astérix en Planète Sauvage) een wetsvoorstel gepresenteerd voor strengere wetgeving omtrent het houden van walvisachtigen. Twee dagen later werd het wetsvoorstel plotseling aangepast met een toevoeging die het verbiedt om nog te fokken met dolfijnen en orka’s. De Europese dierentuinorganisatie EAZA reageerde eerder al ontstemd op het aanstaande fokverbod.

Opening Burgers’ Mangrove vanmiddag

Beeld reclamecampagne 

Burgers’ Zoo opent vanmiddag om 15.30 uur de nieuwe tropenhal Burgers’ Mangrove. Omar Figueroa, Belizaans Minister of State van Landbouw, Visserij, Bosbouw, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, verricht de officiële openingshandeling.

In de hal zullen voor het eerst de drie zeekoeien van het Arnhemse dierenpark onderwater te zien zijn Dat kan door een panoramaruit van 12 bij 1,8 meter. Naast het nieuwe zeekoeienbassin bevindt zich een moddervlakte met zoute kreken en poeltjes waarin degenkrabben, wenkkrabben en mangrovekwallen leven.

In de nieuwe hal zijn ook vlinders, vogels, vissen, schildpadden en bijzondere mangroveplanten te zien. De Mangrove is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize, waar Burgers’ Zoo al meer dan 27 jaar een natuurgebied beschermt van 234 km². De nieuwe hal heeft 5,7 miljoen euro gekost.

Vanaf 13 juli is de Mangrove door iedereen te bezoeken.

Lees meer

Nieuwe mangrove in Montpellier

Artist impression 

Afgelopen zaterdag opende Aquarium Mare Nostrum in Montpellier een nieuwe ruimte over mangroves. De ruimte is 90 vierkante meter groot.

Er zijn slijkspringers, schuttersvissen en wenkkrabben te zien. De dieren zijn gehuisvest in een aquarium met getijden van 6 meter breed. In de ruimte komen bezoekers meer te weten over mangroves en de invloed van de zon en de maan op het getijde.

Het Zuid-Franse Aquarium Mare Nostrum bevat in totaal 2,9 miljoen liter water en trekt jaarlijks 310.000 bezoekers. Het aquarium wordt sinds begin dit jaar geëxploiteerd door het Spaanse recreatiebedrijf Aspro Parks. Er wordt dit jaar 1 miljoen euro geïnvesteerd, sinds april is er al een nieuw zoetwateraquarium te zien met Zuid-Amerikaanse roggen.

Video: Ecomare vangt papegaaiduiker op

Ecomare heeft gisteren een papegaaiduiker opgevangen. De vogel werd verzwakt en vermagerd gevonden bij Egmond aan Zee.

Vrijdagavond heeft Dierenambulance Noord-Kennemerland zich ontfermt over de papegaaiduiker. De volgende dag is de vogel naar Ecomare gebracht omdat zij gespecialiseerd zijn in het opvangen van zeevogels. De papegaaiduiker wordt weer uitgezet in het wild als de vogel voldoende aangesterkt is.

Het is erg bijzonder dat er in de zomermaanden een papegaaiduiker in Nederland wordt gevonden. Alleen in de winter worden deze opvallende zeevogels soms door Nederlandse vogeltellers gezien wanneer ze razendsnel langs de kust vliegen. Ze leven dan op open zee. Ze broeden langs de kusten van Frankrijk, Groot-Brittannië, IJsland en de Scandinavische landen. Tijdens stormachtig weer in de winter spoelen ze hier soms aan. Gemiddeld worden per winter een of twee dieren op het eiland Texel gevonden.

Ecomare is een natuurcentrum op Texel. Het bestaat uit een museum, zeehonden- en vogelopvang, zeeaquarium en duinpark. Ecomare heeft vaste groepen bruinvissen, zeehonden en Jan van Genten.