Category: 2017

Zuid-Korea brengt twee dolfijnen terug naar natuur

Twee dolfijnen uit een dolfinarium in Zuid-Korea worden binnenkort verhuisd naar een zeepen. Uiteindelijk doel is om beide dieren vrij te laten in zee. 

Momenteel leven de twee Indo Pacifische tuimelaardolfijnen nog in het Seoul Grand Park. In 1997 en 1998 werden de dieren gevangen rondom Jeju, een eiland in het zuiden van Zuid-Korea. Het ministerie van Maritieme zaken en visserij heeft besloten de dieren in mei naar een zeepen nabij Jeju te brengen. Er wordt zelfs verwacht de dieren in juli al vrij te laten.

Het is niet de eerste keer dat Zuid-Korea dolfijnen terugbrengt naar de natuur. In 2013 werd een vrouwelijke dolfijn uit hetzelfde park vrijgelaten. Opmerkelijk genoeg werd toen nog gezegd dat de twee dieren die nu vrijgelaten worden te oud waren om terug te keren naar de natuur.

Utrechts centrum kweekt roggen en haaien voor terugkeer natuur

Blue Linked, een Utrechts onderzoekscentrum, kweekt diverse soorten roggen en haaien om ze later te herintroduceren in de Noordzee.

Volgens bioloog Michael Laterveer staan veel soorten haaien en roggen in de Noordzee er niet goed voor. In zijn onderzoekscentrum kweekt hij momenteel met meerdere soorten roggen en haaien en is van plan om deze in de toekomst terug te brengen naar de Noordzee.

,,Op land is het gebruikelijk om soorten waarmee het slecht gaat te herintroduceren. Waarom niet op zee?” vertelt projectleider Monique van de Water aan het AD. ,,Dierentuinen en aquaria hebben voldoende eieren beschikbaar. Het is zonde om die te vernietigen, zoals nu gebeurt.” Op de website van het project is te lezen dat de eikapsels afkomstig zijn van Dolfinarium Harderwijk. Intussen zwemmen er in Utrecht bijna 250 jonge stekelroggen (Raja clavata) van uiteenlopende leeftijden in goede gezondheid rond. Ecomare op Texel heeft begin dit jaar al 6 stekelroggen ontvangen van Blue Linked.

Blue Linked heeft een half miljoen euro gekregen om het project uit te voeren. Het doel is om in september de eerste groep stekelroggen uit te zetten in de Noordzee. Wanneer dat een succes wordt wil Laterveer ook andere soorten proberen uit te zetten in de Noordzee.

Meer informatie over het project is te lezen op de website van Blue Linked.

Beloega’s Vancouver Aquarium overleden door giftige stof

Na een onderzoek van meer dan vijf maanden werd afgelopen week duidelijk dat de twee beloega’s in het Vancouver Aquarium vorig jaar overleden aan een giftige stof.

Een team van internationale specialisten deed afgelopen tijd onderzoek naar de doodsoorzaak van de twee beloega’s. Duidelijk werd dat een giftige stof het lichaam van de dieren heeft binnengedrongen waarna de dieren overleden. Hoe de giftige stof binnen bereik van de dieren is gekomen is onduidelijk. Het aquarium heeft maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. Zo wordt het voedsel van de dieren nu streng gecontroleerd, worden planten rondom het verblijf verwijderd, wordt het filtersysteem vernieuwd en is er extra toezicht rondom de dierenverblijven.

Op dit moment staat het beloegaverblijf nog leeg en is onduidelijk wat er in de toekomst zal met het verblijf zal gebeuren. Vorige maand besloot de gemeente dat er geen walvisachtigen meer gehouden mogen worden in het Vancouver Aquarium.

Recordaantal bezoekers Oceanogràfic tijdens Pasen

Oceanogràfic in Valencia heeft vorige week tijdens de paasvakantie een recordaantal bezoekers ontvangen. Gemiddeld bezochten ruim 8.500 mensen per dag het Spaanse aquarium.

In totaal ging het om meer dan 61.000 bezoekers in 7 dagen, ongeveer 40% daarvan kwam uit het buitenland. Het park was op vrijdag en zaterdag extra lang geopend tot 22.00 uur. In Oceanogràfic is sinds deze maand veel nieuws te zien. Het opende een kwallententoonstelling en 4D-theater. Ook zwemmen er sinds kort duivelsroggen rond.

Het Oceanogràfic in Valencia is het grootste aquarium in Europa. Zo bevat de aquariumtank met haaien en roggen 7 miljoen liter zeewater en het bassin van de tuimelaardolfijnen maar liefst 26 miljoen liter zeewater.  Daarnaast leven er onder andere beloega’s, walrussen, pantserkrokodillen en pinguïns.

Video: ruit zeekoeienbassin Burgers’ Mangrove geplaatst

Vorige week is de panoramaruit van het nieuwe zeekoeienbassin in Burgers’ Zoo geplaatst. Het bassin wordt onderdeel van de nieuwe ecodisplay Mangrove.

De panoramaruit is 12 bij 1,8 meter groot en geleverd door het Amerikaanse bedrijf Reynolds Polymer Technology. Burgers’ Zoo heeft al sinds 1988 zeekoeien in de Bush, maar in de Mangrove krijgen ze straks ongeveer vijf keer zoveel ruimte. Het nieuwe bassin heeft een inhoud van één miljoen liter water en voor het eerst zullen de dieren ook onderwater te zien zijn.

De nieuwe hal met een oppervlakte van 3.000 m² kost zo’n 5 miljoen euro. Naast zeekoeien zullen er onder andere vlinders, krabben en bijzondere mangroveplanten te zien zijn. De Mangrove is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize, waar Burgers’ Zoo al meer dan 27 jaar een natuurgebied beschermt van 234 km².
Lees meer

Dolfinarium knapt onderwaterpanorama op

Het Dolfinarium heeft recent het buitenverblijf achter de welbekende koepel opgeknapt. Het ‘onderwaterpanorama’ was enkele weken gesloten wegens onderhoud.

Het park heeft onder andere de achterwand vervangen en het bassin zelf heeft een onderhoudsbeurt gekregen en lijkt opnieuw geschilderd te zijn. Verder is het hekwerk dat bezoekers op afstand moet houden vervangen door nieuwe omheining.

De buitenverblijven achter de koepel, ook wel DolfijndoMijn genoemd, waren tot 2015 niet toegankelijk voor bezoekers. Daar kwam verandering in toen eigenaar Aspro het park overnam en gasten de mogelijkheid gaf op de foto te gaan met een dolfijn. Achter de wand bevinden zich nog vier kleinere bassins die in verbinding staan met de bassins binnen in DolfijndoMijn.

Beekse Bergen krijgt zeeleeuwen en zeeberen

Safaripark Beekse Bergen gaat nog voor de zomer Californische zeeleeuwen houden. Uiteindelijk gaan de zeeleeuwen hun verblijf delen met Zuid-Afrikaanse zeeberen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Beekse Bergen dat er zeezoogdieren te zien zullen zijn. De dieren zullen gehuisvest worden in de watergangen van het safaripark. Bezoekers kunnen de zeeleeuwen en zeeberen straks vanaf de safariboot of tijdens een educatieve voederpresentatie op het strand bewonderen.

Naast een groep van zeven Californische zeeleeuwen uit Lissabon verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen. Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn.

Safaripark Beekse Bergen is onderdeel van het recreatiebedrijf Libéma. Vorig jaar voegde het bedrijf al Californische zeeleeuwen toe aan de collectie van AquaZoo Friesland, dat is ook één van de vier dierentuinen die Libéma bezit. De Californische zeeleeuwen zijn daar gehuisvest in een omheind stuk van een waterplas met zoetwater, op een vergelijkbare manier zullen de dieren in Beekse Bergen ook gehouden worden.

 

Laatste orka ooit geboren in SeaWorld

In SeaWorld San Antonio is gisteren de laatste orka ooit geboren. SeaWorld is sinds vorig jaar gestopt met het fokken van orka’s en verwacht in de toekomst geen orkageboortes meer. 

Orka Takara beviel op 19 april 2:33 uur lokale tijd van haar jong. Het geslacht van het jong is nog onbekend. Takara is een ervaren moeder en bracht al vier keer eerder succesvol een jong ter wereld. Het jong werd natuurlijk verwekt en verwacht wordt dat Kyuquot de vader is.

Het bedrijf SeaWorld Parks & Entertainment is sinds maart 2016 gestopt met het fokken van orka’s. Daarmee slaat het park een nieuwe koers in. Onderdeel van die nieuwe koers is ook het vernieuwen van haar orkavoorstellingen. Het houden van orka’s in gevangenschap ligt sterk onder vuur sinds de documentaire Blackfish in 2013.

Kwallententoonstelling geopend in Oceanogràfic

Het Spaanse aquarium Oceanogràfic Valencia heeft deze maand een tijdelijke tentoonstelling met diverse soorten kwallen geopend. 

Door het hele park zijn zestien aquaria verspreid met in totaal meer dan 1000 kwallen. In elk aquarium is een andere soort te zien. Naar eigen zeggen heeft het aquarium nu de grootste collectie kwallen ter wereld. Oceanogràfic investeerde dit jaar ook in een nieuw 4D theater die in het oude auditorium-aquarium gebouwd werd. Er zijn twee films te zien: een film gericht op kinderen en een documentaire over orkanen.

Met de investeringen hoopt het aquarium dit jaar op 50.000 extra bezoekers, vorig jaar trok het 1,2 miljoen bezoekers.

Aandeelhouder PETA doet poging verhuizing orka’s SeaWorld

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft als aandeelhouder van SeaWorld een motie aangevraagd alle orka’s te verhuizen naar een zeepen. De motie werd uiteindelijk afgekeurd.

PETA is eigenaar van een aantal aandelen in het SeaWorld bedrijf. Aandeelhouders die voldoende aandelen hebben mogen moties aandragen omtrent onderwerpen binnen een bedrijf.  De motie werd echter afgekeurd door de SEC, een overheidsorgaan in de VS dat de markt beschermt en dergelijke moties kan beoordelen.

SeaWorld was niet bereid een verklaring af te leggen over de kwestie. PETA en SeaWorld staan al jaren lijnrecht tegenover elkaar als het om dierenwelzijn gaat.