Category: 2017

Chinese investeerder koopt aandelen SeaWorld

 

Het Chinese investeringsbedrijf Zhonghong Group gaat 21% van de aandelen in SeaWorld Entertainment overnemen van Blackstone Group.

Zhonghong Group is een Chinees bedrijf dat investeert in vastgoed, toeristische bedrijven en cultuur. Zhonghong wil het merk ‘Seaworld’ graag naar China halen. SeaWorld gaat het bedrijf adviseren op het gebied van conceptontwikkeling en ontwerp van themaparken, waterparken en ‘Family Entertainment Centers’ in China en Taiwan.

SeaWorld kondigde eerder al aan dat er in 2022 in Abu Dhabi een nieuw park geopend zal worden. Het bedrijf heeft vorig jaar besloten te stoppen met het fokken van orka’s, ook worden theatrale shows vervangen door meer educatieve voorstellingen.

In de Westerse wereld groeit de kritiek op dolfinaria, maar in Azië neemt het aantal parken met zeezoogdieren en de populariteit juist enorm toe. Dit jaar kondigden twee Chinese parken aan voor het eerst orka’s te gaan houden, die dieren zijn gevangen uit het wild in Rusland. SeaWorld doet dat al ruim 25 jaar niet meer.

Vanaf mei tweede park met orka’s in China

Vanaf mei zal Linyi Polar Ocean World haar deuren openen. Het aquarium zal een groot aantal soorten zeedieren huisvesten, waaronder vier orka’s.

Eerder werd gedacht dat het park maar twee orka’s zou gaan huisvesten, maar het park meldt nu vier dieren te huisvesten. Het is onduidelijk of alle dieren momenteel al in het bezit zijn van het aquarium. De dieren zijn afkomstig uit Rusland waar ze zijn gevangen in het wild.

De website van het aquarium vermeldt dat er ook beloega’s, dolfijnen, ijsberen en walrussen te zien zullen zijn naast een grote collectie vissen. Linyi Polar Ocean World is na Chimelong Ocean Kingdom het tweede park in China dat officieel bekend maakt orka’s te gaan houden.

Tickets Neeltje Jans duurder dan Dolfinarium

Dit seizoen kosten e-tickets voor Deltapark Neeltje Jans op de website 20,50 euro, dat terwijl e-tickets voor het Dolfinarium Harderwijk maar 16,50 euro kosten. Een flink prijsverschil.

Dat is opmerkelijk omdat tickets aan de poort bij het Dolfinarium juist 5 euro duurder zijn dan bij Neeltje Jans en beide parken dezelfde eigenaar hebben. De parken zijn onderdeel van het Spaanse bedrijf Aspro Parks. Aspro is ook eigenaar van Boudewijn Seapark in België, daar kosten e-tickets 23,00 euro.

Op de website van het Dolfinarium staat dat entreekaarten, op datum, online het hele seizoen slechts 16,50 euro kosten. Alleen in de zomermaanden juli en augustus betalen bezoekers 18,50 euro voor een e-ticket. Normaal kost een kaartje voor volwassenen aan de poort 27,50 euro. Het is bijzonder dat een dierenpark zoveel korting aanbied op haar website, veel parken geven slechts 1 à 2 euro korting per kaartje. Vorig jaar gaf het Dolfinarium ook al veel korting, het zeedierenpark trok toen 586.300 bezoekers.

Aquarium Lissabon steekt miljoenen in bescherming oceanen

Oceanário de Lisboa in Portugal gaat de komende tien jaar 5,5 miljoen euro per jaar besteden aan de bescherming van oceanen. Daarvoor heeft het aquarium afgelopen vrijdag de Oceano Azul Foundation gepresenteerd. 

De Foundation richt zich op kennis, bescherming en verantwoord beleid rondom oceanen. Het hoopt binnen vijf tot 10 jaar wereldleider te zijn op dat gebied. 3,5 miljoen euro wordt gefinancierd door een groot bedrijf achter de exploitatie van het aquarium en 2,5 miljoen euro wordt betaald uit de winsten die het aquarium maakt.

Bijzonder is dat Prinses Laurentien, uit Nederland, betrokken is bij de Foundation, ze zit in het ‘Board of Trustees’. Laurentien zet zich al langer in voor duurzaamheid en natuurbescherming.

Oceanário de Lisboa is één van de grootste aquaria van Europa. Het grote haaienbassin bevat 5 miljoen liter zeewater. Er zijn bijzondere diersoorten te zien zoals zeeotters, papegaaiduikers, maanvissen en de enige gewone duivelsrog van Europa. Vorig jaar trok het aquarium een recordaantal van 1,26 miljoen bezoekers.

New York Aquarium bouwt aan uitbreiding

Het New York Aquarium bouwt momenteel aan de grootste uitbreiding in haar bestaan. Het nieuwe deel ‘Ocean Wonders’ zal in 2018 haar deuren openen. 

In 2014 werd begonnen met de bouw van het nieuwe complex. Hoogtepunten worden een groot aquarium met 1,9 miljoen liter water waarin onder andere zandtijgerhaaien, verpleegsterhaaien, zwartpuntrifhaaien en zeeschildpadden te zien zullen zijn en een onderwatertunnel door een koraal aquarium. Aan het nieuwe complex hangt een prijskaartje van 157 miljoen Amerikaanse dollar.

Oorspronkelijk zou het complex in 2015 al openen, maar dat werd niet gehaald door orkaan Sandy die in 2012 een deel van het aquarium beschadigde. De bouw liep al een aantal keren vertraging op, meerdere malen werd de openingsdatum met een jaar verzet. Lees meer

Actie voor haaien gestart in Burgers’ Zoo

Ruim zeshonderd juichende kinderen hebben gisteren op een familiedag van het Wereld Natuurfonds (WNF) in Burgers’ Zoo de langste ‘Haai-five’ van Nederland gemaakt. Daarmee gaven zij het startsein voor de inzamelingsactie Zapp Your Planet 2017: Haai-alarm! 

Vorig jaar haalden de kinderen 275.982 euro op voor de bescherming van de Afrikaanse olifant. De komende twee maanden voeren de jonge WNF-leden in Nederland actie voor de haai. Door de enorme vraag naar haaienvinnensoep en haaienvlees dreigt de diersoort in sommige delen van de zee te verdwijnen. Elk jaar worden zeker honderd miljoen haaien gevangen. Nu is al een kwart van alle ruim vijfhonderd haaiensoorten bedreigd. Met het ingezamelde bedrag worden onder meer beschermde zeegebieden voor haaien opgezet en de illegale handel van haaienvinnen en –vlees bestreden. Lees meer

Dolfijnentrainer filmt eerste beelden van zeldzame spitssnuitdolfijn

De spitssnuitdolfijn van True (Mesoplodon mirus) is voor het eerst onderwater gefilmd. De beelden van de uiterst zeldzame walvisachtige zijn gemaakt door Roland Edler, een dolfijnentrainer van Zoo Duisburg. 

De filmbeelden zijn in 2013 gemaakt rond de eilandengroep Azoren, maar werden pas deze maand gepubliceerd door het vakblad PeerJ in een onderzoek naar de spitssnuitdolfijn van True.

Spitssnuitdolfijnen leven in kleine groepen en brengen 92 procent van hun tijd diep onder het zeeoppervlak door. Ze kunnen uren onder water blijven. Slechts af en toe komen ze heel kort aan de oppervlakte om lucht te happen. In tegenstelling tot andere walvisachtigen zoeken ze geen boten op, blijven ze ver uit de kust en springen ze niet zo vaak uit het water als bijvoorbeeld tuimelaardolfijnen. Daardoor is de spitssnuitdolfijn van True tot nu toe slechts zeven keer waargenomen door mensen en is er zeer weinig bekend over de diersoort.

Handel in Russische orka’s lucratiever dan ooit

De handel in Russische orka’s lijkt lucratiever dan ooit. Sinds 2012 zijn al 22 orka’s gevangen en verhandeld naar dolfinaria in Rusland en China.

Vrijwel jaarlijks worden er quota’s afgegeven voor de vangst van orka’s in de Zee van Ochotsk. Tot 2012 werden er daar enkel sporadisch orka’s gevangen. De technieken bleken vaak niet succesvol waarbij orka’s ontsnapten of overleden en logistiek bleek een groot probleem rondom de Zee van Ochotsk. Dat veranderde in augustus 2012 toen een vrouwelijke orka werd gevangen. De vangst van dat dier was succesvol en was het startsein van meerdere vangsten. Sindsdien werden in ieder geval 22 orka’s gevangen. Drie van die dieren vertrokken naar het Russische Moskvarium, negen dieren naar Chimelong Ocean Kingdom en naar verluid twee dieren in Linyi Polar Ocean Park, vier dieren in Shanghai Haichang Polar Ocean World. Daarnaast zouden nog eens vier orka’s in een Russisch tussenstation in Nakhodka wachten op hun eindbestemming.

De handel ligt in handen van een aantal Russische partijen die zichzelf White Sphere noemen, een samenwerking van White Whale, een bedrijf dat diverse soorten zeezoogdieren waaronder beloega’s vangt, het gelijknamige White Sphere, een bedrijf dat dolfinaria en aquaria bouwt en Aquatoriya, een concern dat dolfinaria exploiteert in Rusland. White Sphere ontkende verantwoordelijk te zijn voor de vangst van orka’s langs de Russiche kust, maar dat lijkt niet op te gaan. Aquatoriya blijkt namelijk een aandeel te hebben in LLC Sochinskiy Delfinariy. Dat bedrijf verkreeg de vergunningen om meerdere orka’s te vangen.

De groei van het aantal dolfinaria in China is een gevolg van de steeds rijker wordende bevolking waardoor deze parken meer dan ooit in trek zijn. De budgetten voor projecten  in China zijn vaak hoog waardoor er ook mogelijkheden zijn om diersoorten te houden die vroeger ondenkbaar waren, zoals orka’s. De exacte verkoopwaarde van een orka is moeilijk te achterhalen maar zal in de miljoenen euro’s per dier liggen.

Verkiezingen: PvdD tegen dierentuinen

Morgen stemt Nederland voor de Tweede Kamer verkiezingen. De Partij voor de Dieren (PvdD) is de enige partij in Nederland die dierentuinen wil sluiten.

De PvdD wil dat dierentuinen worden omgevormd tot een tijdelijke opvang voor dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden. De partij ziet het liefst dat er per direct wordt gestopt met het fokken van dieren in dierentuinen. Volgens de PvdD vertonen de dieren stereotiep gedrag en wordt er alleen gefokt met dieren met als doel meer bezoekers te trekken.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen vindt die argumenten onzinnig. Volgens hen gaan dierentuinen met de tijd mee, zijn zij belangrijk voor educatie en natuurbehoud en stellen zij zich ten doel dat dieren in natuurlijk ingerichte verblijven te zien zijn. ‘Op internet kun je geen olifantendrol ruiken.’ aldus voorzitter Marc Damen, hij reageert daarmee op een uitspraak van de PvdD die stelt dat educatie ook via internet geboden kan worden.

Andere politieke partijen in Nederland zijn niet van plan om dierentuinen te sluiten. Wel hebben de SP en PVV aangegeven dat het houden van zeezoogdieren in bassins met chloor moet stoppen en wil GroenLinks de dierenwelzijnseisen voor dolfijnen aanscherpen.

Gemeente Vancouver maakt het niet uit waar dieren naartoe gaan

Er is vol verbijstering gereageerd op Vancouver Board lid Stuart Mackinnon toen hem gevraagd werd waar de drie laatste walvisachtigen van het Vancouver Aquarium naartoe moeten. 

Mackinnon geeft aan het weinig uit te maken waar de de dieren naartoe gaan. Wat hem betreft gaan de dieren naar verblijven achter de schermen of bouwt het Vancouver Aquarium een nieuw verblijf buiten het park. Wel geeft hij aan dat de dieren op zeer korte termijn dienen te vertrekken. Momenteel leven er nog een zwarte zwaardwalvis, een bruinvis en een witgestreepte dolfijn in het Vancouver Aquarium. Deze dieren zijn allemaal opgevangen en niet uitzetbaar verklaard.

Afgelopen week besloot het gemeentebestuur van Vancouver dat er geen walvisachtigen meer in de stad gehouden mogen worden. Het aquarium heeft inmiddels verslagen gereageerd en maakt zich zorgen over de toekomst van het opvangorganisatie, omdat er geen plaats meer geboden kan worden aan dieren die niet terug kunnen keren naar de natuur.