Category: 2017

Walrus overleden in dierentuin Hamburg

In de dierentuin van Hamburg is gisteren de twee jaar oude walrus Loki overleden. Een aangeboren afwijking zou de doodsoorzaak zijn.

De jonge walrus werd op 5 juni 2015 geboren in het Duitse dierenpark. Gisteren werd het jong dood gevonden in het nachtverblijf. Al ruim een week kampte het dier met gezondheidsproblemen die werden veroorzaakt door een aangeboren afwijking. Daardoor ontstond een zwelling in de nek. De dierenarts van het park ondernam maatregelen, maar deze mochten niet baten.

De groep walrussen in Hamburg kwam in 2013 vanuit de dierentuin van Moskou naar Duitsland. In 2014 werd daar het eerste jong geboren. Het Dolfinarium in Harderwijk wisselde in 2015 nog een vrouwelijke walrus met de dierentuin in Hamburg.

 

Zeehond ontsnapt in Dierenrijk

In Dierenrijk Nuenen is een gewone zeehond ontsnapt. De zeehond zwemt al ruim anderhalve week rond in de flamingo- en pelikanenvijver.

Omdat er wat spanning was tussen de mannelijke zeehonden in Dierenrijk heeft het dier waarschijnlijk geprobeerd te ontsnappen. Volgens Dierenrijk heeft zeehond Mickey het goed naar zijn zin tussen de flamingo’s en pelikanen, hij eet goed en is zeer rustig.

De flamingo- en pelikanenvijver ligt naast het zeehondenbassin. Het Brabantse dierenpark is bezig Mickey terug te trainen naar zijn eigen bassin, maar dat vergt wat tijd en geduld.

Japanse dolfijnenjagers mogen 1.940 dolfijnen doden

Volgens de nieuwe quota mogen er dit seizoen 1.940 dolfijnen gedood worden in het Japanse Taiji. Dat aantal  is hoger dan het quotum van vorig seizoen.

Jaarlijks worden er honderden dolfijnen in een baai gedreven in het Japanse Taiji. Een groot deel van die dieren wordt gedood en een deel wordt soms weer vrijgelaten. Een deel van de dieren wordt verhandeld naar dolfinaria in Azië en Rusland.

De bloedige traditie start jaarlijks in september en eindigt in mei. Het quotum van dit jaar ligt hoger, vorig jaar mochten er 1.820 dieren gevangen worden. Dat zijn er 120 minder dan dit jaar. Dit jaar werd er ook toestemming gegeven om op witlipdolfijnen en snaveldolfijnen te jagen.

Recorddrukte in AquaZoo Friesland

AquaZoo Friesland in Leeuwarden heeft gisteren een recordaantal van meer dan 1900 bezoekers ontvangen. 

Volgens vestigingsmanager Jeroen Loomeijer komt dit mede door investeringen in nieuwe dierverblijven, horeca en speelgelegenheden. Vorige maand werd er nog een compleet nieuw dierverblijf geopend met vier nijlkrokodillen. Vorig jaar trok AquaZoo 130.000 bezoekers, dit jaar telde het park al meer als 100.000 bezoekers.

Ook in andere dierenparken, zoals Burgers’ Zoo en Dolfinarium Harderwijk, was het druk gisteren. Het mooie weer in de zomervakantie zorgde voor één van de drukste dagen van jaar in de Nederlandse dierenparken.

Video: Zeearend grijpt pinguïn in Avifauna

Op internet is een filmpje opgedoken waarop te zien is dat een Amerikaanse zeearend in Vogelpark Avifauna een Humboldtpinguïn heeft gegrepen.

Wanneer het filmpje precies gemaakt werd is onbekend. De zeearend was afkomstig van de vogeldemonstratie die meerdere keren per dag wordt gegeven in vogelpark, de vogels vliegen dan vrij rond. Op het filmpje is te zien dat drie dierverzorgers de pinguïn bevrijden uit de klauwen van de roofvogel.

Het is onbekend hoe het met de pinguïn gaat, maar op het filmpje is wel te zien dat de pinguïn na afloop nog leeft. Avifauna heeft nog niet gereageerd op het filmpje.

Zeearenden zijn gespecialiseerd in het vangen van vis, maar eten in de natuur ook vogels en kleine zoogdieren zoals konijnen.

Update: de pinguïn maakt het volgens Avifauna heel goed en was niet gewond.

40 jarige orka in SeaWorld overleden

Gisteren is orka Kasatka overleden in SeaWorld San Diego. Ze werd al jaren behandeld aan een bacteriële luchtweginfectie.

De gezondheid en eetlust van de vrouwelijke orka gingen de afgelopen dagen aanzienlijk achteruit. Uiteindelijk is het besluit genomen om haar in te laten slapen. Kasatka was de leidster van de groep orka’s in San Diego, ze kreeg 4 jongen.

De orka werd ongeveer 40 jaar oud geschat. De exacte geboortedatum is niet bekend omdat Kasatka afkomstig is uit de natuur. In 1978 kwam Kasatka vanuit IJsland naar SeaWorld.

SeaWorld is sinds maart 2016 gestopt met het fokken van orka’s. Daarmee slaat het park een nieuwe koers in. Onderdeel van die nieuwe koers is ook het vernieuwen van haar orkavoorstellingen. Het houden van orka’s in gevangenschap ligt sterk onder vuur sinds de documentaire Blackfish in 2013.

Video: zo werkt beeldvorming bij dierenparken

Deze video van de Duitse website zoos.media laat zien hoe activisten en dierenrechtenorganisaties een verkeerd beeld kunnen creëren rondom dierenparken.

De video is opgenomen in het Spaanse dierenpark Loro Parque. Doormiddel van montage, muziek en het perspectief waaruit gefilmd is, lijkt het alsof de dieren klein gehuisvest zijn en een eenzaam leven hebben. Later laat men dezelfde dieren zien in de daadwerkelijke verblijven met soortgenoten.

Diverse organisaties, zoals de Partij voor de Dieren en Peta, zijn fel tegen dierenparken. Activisten voeren regelmatig actie bij dierenparken.

Stellerzeeleeuw geboren in Alaska

In het Alaska SeaLife Center is een Stellerzeeleeuw geboren. Het is een mannetje.

De jonge zeeleeuw is vanaf volgende week vrijdag te zien voor publiek. De vader van het jong is Pilot, een mannelijke Stellerzeeleeuw die in 2009 werd geboren in Dolfinarium Harderwijk. Hij verhuisde in 2011 naar Alaska, waar hij nu voor de tweede keer vader is geworden. Stellerzeeleeuwen worden in relatief weinig dierenparken gehouden.

Het Alaska SeaLife Center is een non-profit organisatie bestaande uit een zeeaquarium en opvangcentrum. Het Amerikaanse centrum huisvest onder andere vaste groepen Stellerzeeleeuwen, ringelrobben en kuifpapegaaiduikers. In december verhuisden er nog twee zeeotters van het opvangcentrum naar een Frans aquarium en in juni ving het centrum een jonge walrus op.

Video: SeaWorld zet griend uit

SeaWorld heeft een Indische griend teruggebracht naar de natuur nadat het dier werd opgevangen door het Amerikaanse zeezoogdierenpark. Het dier werd dinsdagmorgen losgelaten in de Golf van Mexico.

De griend spoelde begin juli aan in het noorden van Florida en werd opgevangen door SeaWorld Orlando. Na een korte revalidatieperiode van vijf weken kon het dier met hulp van de Amerikaanse kustwacht weer uitgezet worden. SeaWorld heeft veel ervaring in het verzorgen van deze dieren, in San Diego en Orlando leven vaste groepen grienden.

SeaWorld heeft opvangcentra waar jaarlijks honderden dieren zoals zeeleeuwen, walvisachtigen en zeeschildpadden worden opgevangen. Vorige maand werd er in San Diego nog een jonge dwergpotvis opgevangen. Lees meer…

360° Video: bouw Nausicaá verloopt voorspoedig

De bouw van de uitbereiding van aquarium Nausicaá verloopt voorspoedig. In de Franse kuststad Boulogne-sur-Mer wordt er nu gewerkt aan de grootste aquariumtank van Europa.

De nieuwe aquariumtank heeft een inhoud van 9,5 miljoen liter zoutwater. Door een tunnel en een grote ruit (20 meter breed en 5 meter hoog) van acryl kunnen bezoekers straks naar de vissen en zeeschildpadden kijken. Het aquarium heeft zo’n 2,5 miljoen euro begroot voor het verkrijgen van dieren zoals hamerhaaien en mantaroggen. De tank is inmiddels al twee keer gevuld met water om het te controleren op lekken.

Een tweede fase van de uitbreiding met walrussen staat op losse schroeven. De bouwkosten bedragen in totaal 85 miljoen euro. Aquarium Nausicaá heeft de ambitie om van de huidige 600.000 bezoekers per jaar naar een miljoen bezoekers te groeien. De eerste fase, de grootste aquariumtank van Europa, zal in voorjaar 2018 klaar zijn als alles goed blijft gaan.

Lees meer…